KDH: Ochrana vody v ústave je nesystémový zákon

NETKY.SK • 21 Október 2014, 13:11 • 2 min
KDH: Ochrana vody v ústave je nesystémový zákon

BRATISLAVA - Zákaz predaja vody potrubím a prepravnými prostriedkami do zahraničia ústavným zákonom je podľa poslanca NR SR Petra Muránskeho (KDH) nesystémový a neštandardný zákon, ale KDH návrh ústavného zákona podporuje.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Muránsky dnes na tlačovej besede, pokiaľ by Smer-SD neprišiel s návrhom vodného zákona, ktorý umožňuje vláde vydať licencie na predaj pitnej vody, nebol by potrebný ani ústavný zákon. Na tlak verejnosti a opozície Smer podľa neho ustúpil, pretože sa zľakol a navrhol ústavný zákon, ktorý má zabrániť predaju vody. Muránsky si myslí, že takýto návrh však do ústavy nepatrí. „Ak sa to však nedá riešiť inak, je to prijateľné riešenie. Dalo sa to však riešiť obyčajnou novelou vodného zákona, ktorý by zákon vrátil do pôvodného stavu. Prílohou ústavného zákona je totiž upravený paragraf vodného zákona. Ten už nehovorí o predaji vody ani vydávaní licencií,“ upozornil s tým, že Smer-SD nebol v tomto ochotný ustúpiť, chcel si prihriať politickú polievku a predložil ústavný zákon. „My chceme zabrániť vývozu vody do zahraničia a preto sme sa rozhodli nesystémový krok podporiť,“ konštatoval.

 

Smer-SD chcel zakryť podľa Muránskeho svoj pôvodný úmysel novelou vodného zákona umožniť vývoz vody a preto predložil ústavný zákon. „Ak by taký úmysel nemal, v novele vodného zákona by predaj vody do zahraničia nefiguroval. Prílohou zákona by nebola vyhláška, ktorá spoplatňovala vývoz vody. Ak by zámer predávať vodu nebol, nebola by ani vyhláška. Je z toho absolútne jasné, že vláda pripravovala predaj vody a obchodovanie s vodou do zahraničia,“ vyhlásil. Zároveň Muránsky privítal, že minister životného prostredia Peter Žiga rokoval s opozíciou. Podľa neho vyšiel KDH v ústrety v tom, že návrh upraví tak, aby ľudia pre svoju potrebu mohli vyvážať pitnú vodu do zahraničia aj v iných ako spotrebiteľských obaloch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies