KDH: O eurokandidátke rozhodne v sobotu, lídrom by mala byť Záborská

NETKY.SK • 19 Január 2014, 09:29 • 2 min
KDH: O eurokandidátke rozhodne v sobotu, lídrom by mala byť Záborská

BRATISLAVA - Na kandidátke KDH do Európskeho parlamentu by mal byť aj katolícky aktivista Martin Dilong.

slovakia

left justify in out

KDH rozhodne o zostavení kandidačnej listiny do eurovolieb v sobotu 25. januára. Vtedy kandidátku má schváliť na zasadnutí v Poprade Republiková rada hnutia. Lídrom v týchto voľbách by mala byť podľa informácií agentúry SITA súčasná europoslankyňa Anna Záborská. Tá je v Európskom parlamente druhé volebné obdobie. Pred piatimi rokmi sa vo voľbách prekrúžkovala z tretieho miesta. Z kandidátov KDH vtedy získala najviac preferenčných hlasov.

Na druhom a treťom mieste by mali byť europoslanec Miroslav Mikolášik a poslanec NR SR a podpredseda hnutia Ján Hudacký. O ich poradí rozhodnú zrejme hlasovaním až členovia Republikovej rady. Mikolášik sa do EP prekrúžkoval v roku 2009 zo štvrtého miesta. Vtedy predbehol aj Jána Hudackého, ktorý kandidoval ako dvojka. Hudacký bol poslancom EP do roku 2009. Pred piatimi rokmi ako líder kandidátky neuspel Martin Fronc, ktorý sa po zrátaní preferenčných hlasov prepadol až na štvrté miesto. 

Na kandidátke KDH do Európskeho parlamentu by mal byť aj katolícky aktivista Martin Dilong. Ten v roku 2012 bol jedným z organizátorov petície za zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie ako dňa pracovného pokoja. Pod list za zachovanie sviatku, ktorý slávime 15. septembra, ako voľného dňa sa podpísalo 128 765 občanov. Vláda uvažovala od leta 2012 o zrušení dvoch štátnych sviatkov, alebo dní pracovného pokoja, ktoré pripadajú na 1. a 15. september, teda Dňa Ústavy SR a Sedembolestnej Panny Márie. K rušeniu sviatkov chcela vláda pristúpiť v rámci hľadania zdrojov na konsolidáciu verejných financií. Kandidovať do EP by mal aj súčasný hovorca hnutia Matej Kováč, ktorého na kandidátku navrhla bratislavská organizácia KDH. 

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies