KDH: Novela školského zákona smeruje k tomu, aby školstvo bolo vazalom štátu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 12:50 • 2 min
KDH: Novela školského zákona smeruje k tomu, aby školstvo bolo vazalom štátu

BRATISLAVA - Vládny návrh novely školského zákona predstavuje nevhodný a nesystémový krok, ktorý naznačuje, že ministerstvo školstvo nemá jasnú víziu o smerovaní systému výchovy a vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová a expert KDH na regionálne školstvo Martin Kuruc.
     

Kresťanskí demokrati upozornili, že návrh novely školského zákona sa negatívne dotkne až troch oblastí výchovy a vzdelávania. KDH konkrétne kritizuje návrh posilniť kompetencie zriaďovateľa školy na úkor Rady školy, takisto negatívne vníma snahu znovu zaviesť obmedzovanie kreditov a poukazuje tiež na snahu posilniť v materských školách vzdelávanie na úkor výchovy.
     

Posilnenie postavenia zriaďovateľa školy je podľa Szitovej krokom k tomu, aby sa školstvo stalo vazalom štátu, aby "bolo závislé a prinútené k poslušnosti". Upozornila na to, že takouto novelou budú mať väčšiu moc starostovia či primátori alebo v prípade škôl pre hendikepované deti priamo štát, keďže tento typ špeciálnych škôl prešiel na základe reformy ESO pod ministerstvo vnútra. Podpredsedníčka KDH to vníma ako pokus vládnej strany centralizovať moc. "Zaváňa to aj snahou Smeru zapáčiť sa pred voľbami Združeniu miest a obcí Slovenska," uviedla Szitová.
     

Podľa Kuruca sa návrh novely školského zákona negatívne dotkne aj profesionálneho rastu samotných učiteľov. "Nebudú mať možnosť overenia svojich kompetencií priamo v praxi, čo zásadne degraduje samotný výkon ich povolania," povedal Kuruc a poukázal aj na to, že novela chce zaviesť opätovne obmedzenie kreditov.
     

Kuruc spochybnil aj návrh uprednostniť vzdelávanie pred výchovou v predškolských zariadeniach. Podľa neho je zbytočné, aby pracovníci v škôlke robili učebné osnovy ako v základných školách. "Dobrá pripravenosť detí na základnú školu vychádza z duševnej zrelosti, nie z memorovania faktov," uviedol expert KDH.
     

Szitová vyjadrila za KDH plnú podporu hromadnej pripomienke, ktorú k návrhu novely vzniesla Slovenská komora učiteľov a vyzvala v mene kresťanských demokratov ministerstvo školstva, aby návrh novely stiahlo a prepracovalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona