KDH: Novela o ochrane pôdy je protiústavná, Muránsky ju zrejme napadne na ÚS

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 14:17 • 2 min
KDH: Novela o ochrane pôdy je protiústavná, Muránsky ju zrejme napadne na ÚS

BRATISLAVA - Novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku nemá chrániť pôdu, ale pomôcť veľkopodnikateľom získať pôdu za nízke ceny.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii KDH v Bratislave to povedal Peter Muránsky, podľa ktorého je novela v navrhovanej podobe protiústavná. Ak takto v parlamente prejde, Muránsky ju zrejme napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR.
     

"Zákon postihuje státisíce vlastníkov pôdy a desaťtisíce tých, ktorí by pôdu chceli kúpiť," povedal. Ako problém vníma aj fakt, že pri predaji a kúpe pôdy má mať posledné slovo štát. "Štát nemá čo vstupovať do súkromno-vlastníckych vzťahov," vyhlásil. Podľa Muránskeho by mali za tento zákon vyvodiť zodpovednosť tí, ktorí ho pripravili.
     

Podľa novely z dielne agrorezortu by sa mali sprísniť podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, by mali prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú, alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.
     

Kresťanskí demokrati dnes hovorili aj o svojich prioritách na aktuálnej parlamentnej schôdzi. Patria k nim ústavná ochrana manželstva a rodiny, ktorá je spojená so zmenami na očistu justície. Predseda KDH Ján Figeľ ocenil "otvorenosť predsedu Smeru" pre tieto zmeny. O ústavných zmenách majú partneri hovoriť v piatok 16. mája.
     

KDH presadzuje aj vzdelanostné kritériá pre starostov a primátorov, ako aj ochranu oznamovateľov korupcie. Tento návrh nedávno z parlamentného rokovania stiahli, teraz ho predložili opäť. Podľa Figeľa si ľudia, ktorí majú odvahu bojovať s korupciou, zaslúžia ochranu. Na aktuálnej schôdzi je tiež návrh, ktorý má podľa KDH pomôcť viacgeneračným rodinám. Ďalšia novela má zas chrániť subdodávateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies