KDH nesúhlasí s tým, aby kvóty pre utečencov boli povinné

NETKY.SK • 9 September 2015, 15:09 • 2 min
KDH nesúhlasí s tým, aby kvóty pre utečencov boli povinné

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nesúhlasí s tým, že kvóty majú byť povinné.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda KDH Ján Figeľ, kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky niektorých štátov Európskej únie. V príhovore predsedu Európskej komisie Jeana Clauda Junckera Figeľovi chýbalo pomenovanie riešenia. „Pokiaľ sa nezasiahne voči genocíde a barbarstvu páchanými Islamským štátom a nebude sa riadne dodržiavať schengenská bezpečnostná politika, tak migračná vlna bude naďalej v Európe narastať,“ zdôraznil.


Kresťanskodemokratické hnutie opakovane zdôrazňuje, že najviac prenasledovanou skupinou vo vojnou zmietanej Sýrii a Iraku sú kresťania. „Viera nie je určujúcim faktorom pre prijatie utečencov, ale je veľmi dôležitým prvkom pri strete s našou kultúrou, respektíve pre úspešnú integráciu utečencov do spoločnosti. Preto je logickou aj väčšinová otvorenosť Slovenska pre kresťanských utečencov. Preto KDH zásadne nesúhlasí s výrokom J. C. Junckera, že medzi utečencami neexistuje hľadisko viery, pričom navrhuje zároveň povinné kvóty,“ vyhlásil Figeľ s tým, že náboženské a kultúrne hľadisko je dnes často podceňovanou dimenziou medzinárodných vzťahov, čo potvrdzuje aj súčasný vývoj v Európe.


Figeľ je však rád, že J. C. Juncker vo svojej výročnej správe potvrdil, že počas jeho mandátu sa schengen udrží. Zároveň ale za KDH apeluje, aby sa dodržiavali aj pravidlá schengenu a dôsledná kontrola na vonkajších hraniciach. „Slovensko pri svojom vstupe muselo investovať veľké prostriedky na zabezpečenie východnej hranice s Ukrajinou, preto Slovensko právom žiada, aby sa hranice schengenu riadne chránili,“ dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies