KDH nestiahne novelu ústavy obmedzujúcu kompetencie prezidenta

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 14:47 • 2 min
KDH nestiahne novelu ústavy obmedzujúcu kompetencie prezidenta

BRATISLAVA - KDH ponechá na májovú schôdzu parlamentu novelu ústavy, ktorá obmedzuje kompetencie prezidenta. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda strany Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Navrhované ústavné zmeny v oblasti justície uberajú právomoci hlave štátu. Po novom by už prezident nemal mať možnosť navrhovať troch zástupcov v súdnej rade. Kompetencia má prejsť na vládu.  
     

Predseda SaS Richard Sulík v relácii TA3 vyzval Smer-SD a KDH na stiahnutie novely. "Andrej Kiska dostal veľmi silný mandát, a to by bol silný podvod na voličoch teraz mu obmedziť alebo znížiť kompetencie," zdôvodnil šéf liberálov.
      

Figeľ výzvu odmietol. Postup, aký jeho strana zaujme k zmenám v oblasti justície na májovej schôdzi parlamentu, zhrnul do troch slov. KDH bude "diskutovať", "vylepšovať" a novelu chce "prijať".
      

Priamo nepovedal, či by mali prezidentovi ostať kompetencie vo vzťahu k súdnej rade. O jednotlivých detailoch prijatých v prvom čítaní na marcovej schôdzi je však podľa neho možné rokovať.
      

"Teraz je priestor na takú a ešte širšiu zhodu. K nej je prizvaný každý, aj Richard Sulík, aby ju podporil, respektíve konštruktívne vylepšil," uviedol Figeľ.
      

Zopakoval, čo je z ich pohľadu kľúčové. KDH ide o oddelenie postov predsedu súdnej rady a Najvyššieho súdu, zmenu kreovania súdnej rady, aby nebola spojená s Najvyšším súdom a jeho predsedom. Ďalej o zmenu spôsobu výberu a menovania predsedu súdnej rady a redukciu trestnoprávnej imunity, ktorá sudcom, na rozdiel od ostatných ústavných činiteľov, ešte ostala.
      

Ako najcitlivejšie potom podľa Figeľa vníma KDH "spôsob ako definovať, preverovať a vymáhať plnenie spôsobilostných kritérií voči súčasným a budúcim sudcom". Na tom, aby takzvané previerky sudcov boli do návrhu ústavných zmien doplnené, trvá Smer-SD. KDH ich pôvodne úplne odmietalo.
      

Novinky v justícii a prenos definície manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR prešli v Národnej rade do druhého čítania v utorok 25. marca.
      

Spoločný návrh vládneho Smeru-SD a opozičného KDH získal 103 hlasov od 126 prítomných poslancov. Za hlasovali poslanci Smeru-SD, KDH, väčšina z hnutia OĽaNO, Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) a niektorí nezaradení poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies