KDH: Nemôžeme zatvárať oči nad utrpením ľudí utekajúcich pred vojnou

NETKY.SK • 28 August 2015, 18:43 • 2 min
KDH: Nemôžeme zatvárať oči nad utrpením ľudí utekajúcich pred vojnou

BRATISLAVA - Slovensko, so silnou kresťanskou tradíciou, nemôže zatvárať oči nad utrpením ľudí, ktorí utekajú z vojnou zmietaných krajín.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ s tým, že aj slovenskí občania sa v minulosti viackrát ocitli v podobnej situácii. "Vďaka pohostinnosti, ktorá sa im dostala v demokratických štátoch, mohli začať nový život v bezpečnom a slobodnom prostredí," podotkol Figeľ.

 

KDH zároveň vyjadruje hlboký zármutok nad tragickými úmrtiami utečencov, ktoré sa udiali v posledných dňoch. Predchádzať takýmto tragédiám sa podľa kresťanských demokratov môže iba spoločným úsilím všetkých členských štátov Európskej únie (EÚ). "Tá sa musí zamerať najmä na vytvorenie takých podmienok, aby ľudia, ktorí sú v skutočnom ohrození života, mohli legálne požiadať o azyl už vo svojich domovských krajinách," konštatuje KDH.

 

V súčinnosti s ďalšími medzinárodnými organizáciami je podľa hnutia potrebné vytvoriť reálny plán na stabilizáciu severnej Afriky a Blízkeho východu. Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) podpora investícií a obchodnej výmeny predstavuje obojstranne prospešný nástroj na zlepšenie ekonomickej situácie v oblastiach susediacich s južnou hranicou EÚ. "Jednoznačne potrebujeme aj nekompromisný boj proti prevádzačom, ktorí profitujú z ľudského nešťastia. Vyšetrovacie orgány všetkých členských štátov EÚ sa musia sústrediť na odhaľovanie finančných tokov plynúcich z takejto činnosti," podotýka Štefanec.

Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) s poľutovaním sleduje radikalizáciu verejnej diskusie na Slovensku. Vláda SR podľa jej slov nesie zodpovednosť za to, aby sa jej nositeľom nestali extrémistické a radikálne zoskupenia. "Predstavitelia štátu, politici, médiá, ako aj osobnosti verejného života, majú morálnu povinnosť robiť všetko pre to, aby občania SR mali pravdivé a objektívne informácie o probléme a možných riešeniach súčasnej utečeneckej krízy v Európe," dodala Záborská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies