KDH nechce europoslancov v NR, Figeľ: Majú pracovať v Bruseli

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 09:44 • 2 min
KDH nechce europoslancov v NR, Figeľ: Majú pracovať v Bruseli

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie nechce pravidelne počas roka počúvať europoslancov v pléne Národnej rady SR. "Ak by mala byť opakovane diskusia cez rok v pléne o postavení Slovenska v EÚ alebo o informovanosti občanov, nepovažujeme to za efektívne ani dobré riešenie z hľadiska politického vzťahu," povedal predseda KDH Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil, že europoslanci majú pracovať v Európskom parlamente. "Hlavná úloha europoslancov je pôsobiť v európskych inštitúciách, nie v Národnej rade," poznamenal Figeľ. Pripomenul, že europoslanci majú priestor v európskom výbore Národnej rady.

 

"Majú právo vystupovať v európskom výbore, ktorý pravidelne prerokúva európsku agendu a má oprávnenie prijímať záväzné stanoviská pre členov vlády," povedal Figeľ. Europoslancom vyčíta, že na rokovanie tohto výboru nechodia. "Ak, tak len tesne pred voľbami," podotkol.

 

Ako bývalý eurokomisár považuje Figeľ za správne riešenie, aby slovenské výbory a plénum prerokovalo legislatívny a pracovný program Európskej komisie, ktorý prichádza vždy na jeseň a obsahuje zámery na nasledujúci rok. Slovenský parlament by podľa neho mohol byť takto lepšie informovaný a mohol sa k budúcej európskej legislatíve vyjadriť skôr, ako bude prijatá.

 

Europoslanci avizovali, že by chceli vystupovať aj v pléne Národnej rady SR. O priestor mienia požiadať predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) listom. Väčšina slovenských europoslancov plánuje list podpísať, problém s ním má Boris Zala aj Monika Smolková. Tí sa pre svoj kritický postoj dostali do sporu aj so svojimi spolustraníkmi zo Smeru-SD.

 

Možnosť vystupovať v pléne Národnej rady SR chcel dať pred časom do zákona Jozef Viskupič a Branislav Škripek (OĽaNO). Obaja kandidovali za europoslancov, Škripek uspel, Viskupič nie. Ich návrh v parlamente neprešiel. Viskupič pre TASR vtedy povedal, že mu Paška sľúbil, že bude k európskym témam sám pozývať europoslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona