KDH navrhuje zrušiť Mečiarove amnestie, podporu Smeru ešte nemá

NETKY.SK • 26 September 2014, 15:27 • 2 min
KDH navrhuje zrušiť Mečiarove amnestie, podporu Smeru ešte nemá

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati opäť navrhujú zrušiť Mečiarove amnestie, ich iniciatívu podporuje 60 zo 67 opozičných poslancov.

slovakia

left justify in out

Chýbajú podpisy Mikuláša Dzurindu, Daniela Lipšica, Miroslava Beblavého, Márie Rittomskej (všetci nezaradení), Pavla Freša (SDKÚ-DS), Gábora Gála (Most-Híd) a Štefana Kuffu (OĽaNO).
     

Zrušenie amnestií závisí od Smeru-SD. KDH je pripravené rokovať, sociálnym demokratom odkazuje, že ak chcú obdobie mečiarizmu jasne prekonať, je tu možnosť. Zrušením Mečiarových amnestií sa má zaoberať októbrová schôdza parlamentu.
     

"Ak tu zostalo po období Vladimíra Mečiara niečo pod kobercom, tak určite sú to tieto nemorálne a podľa nás aj protiprávne amnestie, ktoré opakovane navrhujeme zrušiť. Ak Smer chce jasným spôsobom toto obdobie prekonať, tak my tomu ponúkame otvorenú a konštruktívnu spoluprácu," povedal dnes pre TASR predseda KDH Ján Figeľ.
     

Dodal, že KDH chce zrušením Mečiarových amnestií otvoriť dvere pre dôsledné vyšetrenie, stíhanie a potrestanie tých, ktorí páchali akty štátneho zločinu alebo teroru. Zrušenie amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident.
     

Figeľ upozornil, že štát nesmie sám seba, svoje orgány, svojich činovníkov amnestovať. "Štát má dbať v prvom rade o bezpečnosť a spravodlivosť svojich občanov, to je jeho prvoradá povinnosť," zdôraznil. Pripomenul, že proti Mečiarovým praktikám bojoval s opozíciou aj Robert Fico a jeho kolegovia z vtedajšej SDĽ. "Vtedy sme boli spolu v zápase proti zneužívaniu štátnej moci," poznamenal Figeľ.
     

KDH zatiaľ nemá u Smeru-SD vyrokovanú podporu pre zrušenie amnestií. Šéf kresťanských demokratov predpokladá, že rokovania prídu po dnešnom podaní návrhu. Priestor bude podľa jeho slov aj na schôdzi. Verí, že sa nájde pre návrh porozumenie. "Je zodpovednosť politikov rozviazať spravodlivosti ruky," podotkol a pripomenul, že aj premiér Robert Fico označil Mečiarove amnestie za morálny suterén.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies