KDH navrhuje zaviesť na Slovensku školské autobusy

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 10:43 • 2 min
KDH navrhuje zaviesť na Slovensku školské autobusy

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce zaviesť na Slovensku školské autobusy. Do parlamentu preto predložilo návrh zákona o školských autobusoch.

slovakia

left justify in out

Predkladatelia, poslanci Martin Fronc, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Monika Gibalová, argumentujú, že dnes je doprava do škôl zabezpečovaná individuálne alebo verejnou dopravou. Zosúladiť grafikon dopravy s potrebami žiakov je podľa nich neraz problémové a aj finančné náročné.

 

„Dopravcovia požadujú od samosprávy financie za spoje, ktoré sú pre nich z ekonomického hľadiska stratové. Systém školských autobusov je zavedený vo viacerých vyspelých krajinách, a to nielen z hľadiska ekonomického a dopravnej obslužnosti, ale najmä z hľadiska bezpečnosti dopravy školskej mládeže,“ upozorňujú poslanci za KDH. Systém školských autobusov má podľa nich nemalý význam aj z etického pohľadu, pretože vo verejnej doprave sa mládež "neraz stretáva s nežiaducimi javmi, ako je napríklad alkoholizmus". 

 

Na nákladoch na zriadenie školských autobusov by participovali obec a štát v pomer 1/3 a 2/3 z nákladov. Systém školských autobusov navrhuje KDH zaviesť postupne v priebehu piatich rokov. Od roku 2015 by štát v štátnom rozpočte vyčlenil každoročne čiastku 7 miliónov eur ako dotáciu na školské autobusy. Zriaďovatelia škôl by za presne stanovených podmienok dostali dotáciu na školský autobus maximálne do výšky 2/3 nákladov na kúpu autobusu. Celkové náklady na vytvorenie primárnej siete školských autobusov by predstavovali v priebehu piatich rokov nárok na štátny rozpočet 35 mil. eur a 17,5 mil. eur na rozpočet samosprávy. 

 

Kresťanskí demokrati predpokladajú, že zavedenie školských autobusov by urýchlilo proces rušenia málotriedok, čo by malo pozitívny dopad na štátny rozpočet. „Odhadujeme, že zrušenie jednej málotriednej školy po zavedení školského autobusu by znížilo náklady na školstvo cca 5 000 až 7000 eur ročne,“ píšu v návrhu. 

 

KDH sa o zavedenie školských autobusov snažilo aj v minulom roku, vládny Smer-SD v roku 2013 ich návrh zákona nepodporil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies