KDH navrhuje umožniť výpoveď po nároku na starobnú penziu

NETKY.SK • 29 September 2013, 11:28 • 2 min
KDH navrhuje umožniť výpoveď po nároku na starobnú penziu

BRATISLAVA - Opoziční poslanci však nenavrhujú uložiť zamestnancovi alebo Sociálnej poisťovni povinnosť upovedomiť zamestnávateľa o tom, že jeho zamestnanec už má nárok na starobný dôchodok.

slovakia

left justify in out

Poslanci za KDH predložili do parlamentu návrh novely Zákonníka práce, podľa ktorého by mohol dostať zamestnanec od svojho zamestnávateľa výpoveď po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok. Toto pravidlo by platilo aj pre štátnych zamestnancov, ktorí by mohli dostať výpoveď z rovnakého dôvodu. "Zamestnávateľ alebo služobný úrad by mal možnosť slobodne sa rozhodnúť, či so svojím zamestnancom alebo štátnym zamestnancom rozviaže pracovný pomer štandardným spôsobom, alebo ho ponechá naďalej v pracovnom pomere," uviedli poslanci za KDH Ján Figeľ, Pavol Abrhan a Monika Gibalová.

Opoziční poslanci však nenavrhujú uložiť zamestnancovi alebo Sociálnej poisťovni povinnosť upovedomiť zamestnávateľa o tom, že jeho zamestnanec už má nárok na starobný dôchodok. "O poskytnutí tejto informácie slobodne rozhoduje zamestnanec," uvádzajú poslanci za KDH. 

Ako ďalej upozorňujú, ukončenie pracovného pomeru podľa navrhovanej novely pracovného kódexu nemôže nastať po dosiahnutí dôchodkového veku, ale až po vzniku nároku na starobný dôchodok. Zamestnanec tak musí splniť podmienku získania aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia a musí dosiahnuť dôchodkový vek. 

Stanovenie tzv. vekového cenzu ako prejavu nerovnakého zaobchádzania podľa poslancov za KDH nie je podľa právnych predpisov Európskej únie a Slovenskej republiky v oblasti rovnosti príležitostí zakázané. Antidiskriminačný zákon podľa opozičných poslancov ustanovuje, že rozdielne zaobchádzanie z dôvodu veku nie je diskriminácia, ak je objektívne odôvodnené sledovaním oprávneného cieľa a je na jeho dosiahnutie nevyhnutné a primerané, ak to ustanovuje osobitný predpis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies