KDH navrhuje pre slabšie regióny odpustenie odvodov

NETKY.SK • 17 August 2015, 15:03 • 2 min
KDH navrhuje pre slabšie regióny odpustenie odvodov

BRATISLAVA - KDH navrhuje, aby zamestnávatelia v regiónoch s nezamestnanosťou nad 18 % dostali na dva roky úľavu vo forme úplného odpustenia odvodov na princípe 1 + 1.

slovakia

left justify in out

"To znamená, že ak zamestnávateľ prijme nového zamestnanca, dostane úľavu aj na ďalšieho, ktorého už zamestnáva," uviedol podpredseda KDH a ombudsman pre živnostníkov a podnikateľov Peter Belinský. Toto opatrenie podľa neho podporuje lokálnych zamestnávateľov, ktorí poznajú špecifické pomery na trhu práce vo svojich regiónoch a je zároveň vysoko motivačné. Podobný princíp by bol podľa návrhu KDH uplatnený aj na zamestnancov regionálnej a miestnej samosprávy.


Kresťanskí demokrati tak reagujú na návrhy druhého sociálneho balíčka strany Smer-SD pre regióny s vysokou mierou nezamestnanosti. "Z medializovaných informácií je jasné, že vláda R. Fica na tieto regióny zabudla, pretože návrhy, ktoré ponúkli, nie sú vôbec adresné," tvrdí Belinský. Adresným je podľa neho návrh kresťanských demokratov, ktorý vychádza z praxe a dennej komunikácie so zamestnávateľmi, živnostníkmi a pracujúcimi v týchto regiónoch. Návrh by mali poslanci KDH predložiť do parlamentu.


“Z vlastnej skúsenosti primátora mesta Levoča viem, že by sme vedeli na základe takéhoto opatrenia dať prácu viacerým ľuďom. Nielen na mestskom úrade, ale aj v iných mestských organizáciách a firmách," tvrdí primátor mesta Levoča a predseda Kresťanskodemokratickej samosprávy Milan Majerský. Týmto opatrením by sa podľa neho zároveň zlepšil servis obyvateľom mesta.


Rezort dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja už predložil do pripomienkového konania návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom. Cieľom návrhu zákona je poskytovať podporu na zabezpečenie rozvoja najmenej rozvinutých okresov v SR formou prípravy a realizácie akčných plánov so špecifikami pre konkrétne okresy. Súčasťou navrhovaného zákona je novela zákona o investičnej pomoci, ktorá vytvára výhodnejšie podmienky pre poskytovanie investičnej pomoci. Pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku má znížiť na 200 tis. eur. Z toho najmenej 50 %, teda 100 tis. eur, musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby - podnikateľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona