KDH navrhuje pre rodiny v hmotnej núdzi energetickú dávku

NETKY.SK • 27 Október 2015, 12:22 • 2 min
KDH navrhuje pre rodiny v hmotnej núdzi energetickú dávku

BRATISLAVA - Domácnosti, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou, by mali dostávať energetické dávky. Tie by im mal vyplácať novozriadený Fond energetickej chudoby. Navrhujú to opoziční poslanci zo strany KDH Ján Hudacký, Jozef Bobík a Pavol Zajac v návrhu zákona o ochrane zraniteľných spotrebiteľov energií. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii vysvetlil Hudacký, návrh zákona rieši problém energetickej chudoby. To je stav, keď domácnosť nie je schopná udržať vo svojich obytných priestoroch vhodné teplotné podmienky, alebo si zadovážiť za dostupnú cenu základné energetické služby. "Súčasná situácia, najmä sociálne slabších rodín, je neúnosná. Ceny energií pre domácnosti sú regulované, ale plošne, čo neumožňuje selektívne podporovať zraniteľných spotrebiteľov," tvrdí Hudacký. Návrhom zákona by sa tak mali identifikovať takýto spotrebitelia. "Na základe takejto identifikácie, každá domácnosť, ako zraniteľný spotrebiteľ, je oprávnená požiadať z Fondu energetickej solidarity o finančný príspevok, energetickú dávku, ktorá pokrýva minimálnu potrebu energie. Zahŕňa v sebe náklady na vykurovanie, ohrev vody, ale aj na ďalšiu spotrebu energií," vysvetlil Hudacký.

 

Fond energetickej solidarity by mal byť plnený z príspevkov energetických spoločností. "Nebude teda zaťažovať verejné zdroje a štátny rozpočet. Práve takéto energetické spoločnosti môžu prispievať do fondu," podotkol Hudacký. Na takúto dávku by mali mať nárok poberatelia hmotnej núdze. Majú to byť rodiny, ktorých príjem nebude dosahovať sumy životného minima. Zoznam energetických spoločností má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten by mal preto rozhodovať o výške príspevkov. "Vychádzajúc z priemernej trojčlennej rodiny, ktorá je v hmotnej núdzi, tam je minimálna potreba energií okolo 300 kWh za mesiac. Energetická dávka by bola pre takúto rodinu okolo 29 alebo 23 eur. Na 133.000 domácností, ktoré sú v hmotnej núdzi, to vychádza, aby fond disponoval sumou okolo 30 miliónov eur ročne," dodal Hudacký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona