KDH navrhuje odobrať penziu štátnym a verejným zamestnancom

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 11:03 • 2 min
KDH navrhuje odobrať penziu štátnym a verejným zamestnancom

BRATISLAVA - Tisíce voľných pracovných miest by na Slovensku podľa poslankyne Moniky Gibalovej (KDH) mohol priniesť zákaz súbehu práce v štátnej a verejnej správe a poberania dôchodku.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla v parlamentnej rozprave k správe o opatreniach na riešenie nezamestnanosti, štát by takýto krok nestál nič. Zamestnanec v štátnej a verejnej správe by si podľa nej mohol vybrať, či chce poberať dôchodok a prestane pracovať, alebo sa dôchodku vzdá a zostane pracovať v štátnej alebo verejnej službe. "Bola by to veľká pomoc pre nezamestnaných," uviedla. Upozornila na to, že zamestnávatelia prišli s návrhom umožniť prepustenie zamestnanca z dôvodu splnenia nároku na poberanie starobného dôchodku. "Ministerstvo sa tvári ako mŕtvy chrobák," zdôraznila.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou by sa zaviedol zákaz súbehu práce v štátnej a verejnej správe a poberania dôchodku, už poslanci za KDH podali do parlamentu. V polovici februára tohto roka však parlament tento návrh neposunul do druhého čítania. V štátnej a verejnej správe pritom podľa poslancov za KDH pracuje asi 20 tisíc zamestnancov, ktorí zároveň poberajú starobný dôchodok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona