KDH navrhovanou novelou nič nevyrieši,tvrdí Bajan

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 15:51 • 2 min
KDH navrhovanou novelou nič nevyrieši,tvrdí Bajan

BRATISLAVA - Snaha Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) o jasnejšie pravidlá pre ustanovujúce rokovanie zastupiteľstva podľa Vladimíra Bajana zlyhá už túto sobotu.

slovakia

left justify in out

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a starosta Petržalky tak reaguje na návrh novely zákona o obecnom zriadení. Poslanci Národnej rady SR za KDH Pavol Zajac, Jozef Bobík a Ján Hudacký chcú, aby prvé zasadnutie obecného alebo mestského zastupiteľstva po voľbách mohlo byť iba ustanovujúce, so zložením sľubu novozvolených poslancov, starostov alebo primátorov. Podľa KDH sa prijatím návrhu dá vyhnúť praktikám, keď odchádzajúci starosta alebo primátor po prehratých voľbách zvolával staré zastupiteľstvo a narýchlo schvaľovalo zmluvy alebo rozpočet, čo novozvoleným predstaviteľom samosprávy komplikovalo začiatok ich volebného obdobia. Ak starosta nezvolá ustanovujúcu schôdzu, tá sa má zísť zo zákona v tridsiaty kalendárny deň po voľbách, navrhujú poslanci.

 

Ako uviedol Bajan vo vyhlásení, podľa ich novely zákona starostovia nesmú robiť žiadne úkony až do ustanovujúceho rokovania. S navrhovateľmi súhlasí v tom, že predkladaná novela je v súlade so zákonmi. „Som presvedčený, že toto nestačí. Ich návrh je v súlade so zákonmi, ale v rozpore s logikou,“ zdôrazňuje Vladimír Bajan. „Obec tvoria dva orgány, z ktorých by bol jeden paralyzovaný. Inými slovami, starostom a primátorom by bola odobratá časť kompetencií, ktoré priamo súvisia aj s dodržiavaním platobnej disciplíny obcí. Okrem toho treba veľmi jasne zdôrazniť, že starosta nemôže bez zastupiteľstva predať ani kúsok pozemku a tiež nemôže podpísať zmluvu, len tak, že si zmyslí." Ak sú potrebné zmeny v zákone o obecnom zriadení a je potrebné upraviť napríklad správanie sa odchádzajúcich starostov, musí sa to upraviť systémovo, hovorí Bajan. 

 

Podľa Vladimíra Bajana návrh obsahuje nielen prvky neznalosti, ale aj populizmu. „Ak chcú poslanci KDH novelizovať zákon, musia si byť vedomí toho, ako paragrafmi zastavia život v mnohých obciach. Napríklad už túto sobotu budú doplňujúce voľby v 27 obciach. Nie je to nič výnimočné. Ale v zmysle ich návrhu by samosprávy, ktoré v doplňujúcich voľbách volia starostu, nemohli v podstate nič urobiť od termínu riadnych komunálnych volieb po ustanovujúce zastupiteľstvo, ktoré nadväzuje na doplňujúce voľby,“ pokračuje. 

 

Podpredseda ZMOS zároveň poukazuje na prípady obcí, v ktorých sa už ďalšie volebné obdobie nikto neuchádza o kreslo starostu. Zdôrazňuje, že podľa tohto výkladu by terajší starostovia, ktorí nemajú komu odovzdať úrad boli odsúdení na doživotnú funkciu, pričom by mali zákonom mimoriadne zviazané ruky. 

 

Ako povedal poslanec Pavol Zajac na tlačovej besede, KDH ide o stanovenie jasnejších pravidiel pri preberaní funkcií novozvolených poslancov, starostov a primátorov obecných a mestských zastupiteľstiev po komunálnych voľbách. Problém nezvolania ustanovujúceho zasadnutia obecného alebo mestského zastupiteľstva v zákonne stanovenom termíne mali minulý rok vo viacerých obciach a mestách na Slovensku. Podľa platného znenia zákona o obecnom zriadení ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva zvolá starosta zvolený v predchádzajúcom volebnom období tak, aby sa uskutočnilo do 30 kalendárnych dní od vykonania volieb. Náhradný termín na uskutočnenie zasadnutia ustanovujúceho zastupiteľstva je tridsiaty pracovný deň od vykonania volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies