KDH: Návrh rozpočtu nerieši hlavné problémy Slovenska, nepodporíme ho

NETKY.SK • 11 Október 2013, 12:30 • 2 min
KDH: Návrh rozpočtu nerieši hlavné problémy Slovenska, nepodporíme ho

BRATISLAVA – Vládny návrh rozpočtu na rok 2014 podľa predsedu opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jána Figeľa evidentne súvisí s prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať na budúci rok.

slovakia

left justify in out

Nerieši podľa neho hlavné problémy Slovenska, a teda nezamestnanosť, zadlženosť a nezaoberá sa ani celkovým hospodárskym ozdravením. "Preto ho nepodporíme," vyhlásil Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Návrh rozpočtu na budúci rok z dielne ministerstva financií vo štvrtok (10. 10.) schválila vláda, teraz by sa ním mal zaoberať parlament.

Figeľ tak skôr očakáva, že v diskusii, ktorá teraz nastane, vláda ešte prehodnotí niektoré "nerozumné" opatrenia navrhnuté v rozpočte. Napríklad KDH od rozpočtu očakávalo, že prinesie odpovede na zadlžovanie Slovenska. "Slovensko je dnes zadlžené rekordne," skonštatoval Figeľ. Rozpočet však podľa neho prináša ďalší nárast dlhu až na takmer 57 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Takto zaťažená Slovenská republika nikdy nebola. Na jedného obyvateľa tento dlh dosiahne v priebehu nasledujúceho roka takmer 8000 eur a na domácnosť zhruba 22.500 eur," vyčíslil predseda kresťanských demokratov. Podpredseda KDH Miloš Moravčík pripomenul, že vláda si v rozpočte na budúci rok naplánovala zvýšenie výdavkov o 220 miliónov eur na sumu 17,22 miliardy eur.

Ale mestám a obciam podľa neho kabinet predpísal ďalšiu "diétu". "Na budúci rok majú oproti rozpočtu na tento rok znížiť svoje výdavky o viac ako 100 miliónov eur," opísal Moravčík. Smutné je však podľa neho aj to, že vláda na obce zabudla pri zvyšovaní miezd. "Dotkne sa to negatívne nielen zamestnancov úradov, ale aj opatrovateliek, sociálnych pracovníkov či údržbárov," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies