KDH: Návrh rozpočtu 2015 vychádza z nereálnych odhadov a zvyšuje zadlženosť SR

NETKY.SK • 18 August 2014, 11:58 • 2 min
KDH: Návrh rozpočtu 2015 vychádza z nereálnych odhadov a zvyšuje zadlženosť SR

BRATISLAVA – Návrh štátneho rozpočtu na rok 2015 z dielne Ministerstva financií (MF) SR vychádza z nesprávnych predpokladov, preto je ako celok nereálny. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli predstavitelia opozičného KDH, ktorí mu vyčítajú najmä zvyšovanie daní a zadlženosti občanov a nedostatočné využívanie eurofondov.

slovakia

left justify in out

Návrh podľa hnutia na jednej strane neobsahuje udržateľné opatrenia pre rast ekonomiky a zamestnanosti a zároveň je nespravodlivý v oblasti daní, keď daň z pridanej hodnoty (DPH) na rozdiel od očakávaní neklesne zo súčasných 20 % na 19 %. Účinnosť majú nadobudnúť aj daňové licencie. "Zvyšovanie daní, poplatkov, zadlženia občanov nie je dobrý trend a nie je to ani spravodlivé pre riešenie aktuálnych a akútnych ekonomických a sociálnych problémov Slovenska," zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.
      

Hnutiu sa nepáči ani to, že vláda by mala menej využívať fondy Európskej únie (EÚ). Figeľ upozornil, že v tomto roku malo Slovensko získať 3,2 miliardy eur, no reálne to bude o 763 miliónov menej, len 2,4 miliardy eur. "Je to na škodu potrieb Slovenska, najmä zaostávajúcich regiónov. Najviac sa to dotkne oblasti konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu, dopravy a zlepšovania životného prostredia," priblížil šéf KDH s tým, že už doteraz prišiel štát o približne 800 miliónov eur z eurofondov z dôvodu predražených nákupov či podozrení z korupcie, klientelizmu a kartelov.
      

Za ďalší vážny problém návrhu budúcoročného rozpočtu označil podpredseda KDH Miloš Moravčík nereálne východiská založené na nesprávnych podkladoch. Tempo rastu ekonomiky sa odhaduje na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), situácia v krajinách, do ktorých SR exportuje najviac, však podľa jeho slov nie je dobrá. "Vyhliadky do budúcnosti, aj vzhľadom na sankcie medzi EÚ a Ruskom, vôbec nie sú ružové," podčiarkol. Ako dodal, verejný dlh Slovenska by mal na konci roka 2015 dosiahnuť 42,7 miliardy eur. "V prepočte to bude znamenať nárast dlhu na obyvateľa zo 7400 na 7900 eur," vyčíslil Moravčík.
      

Ministerstvo financií (MF) SR v piatok (15. 8.) zverejnilo návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky. Deficit verejných financií má podľa neho v budúcom roku klesnúť na 2,49 % HDP. V nasledujúcich rokoch predpokladá ďalšie znižovanie deficitu, na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017, ako aj postupné znižovanie verejného dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies