KDH: Na Slovákov už začína doliehať rozhodnutie ECB skupovať štátne dlhopisy

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 16:59 • 2 min
KDH: Na Slovákov už začína doliehať rozhodnutie ECB skupovať štátne dlhopisy

BRATISLAVA - Opozičná strana KDH nie je spokojná s tým, že guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch poslancov Národnej rady (NR) SR dnes neinformoval o rizikách kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré spustila Európska centrálna banka (ECB).

slovakia

left justify in out

Tento krok už pritom podľa strany prináša prvé zdražovanie pre Slovákov.
     

Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre financie a rozpočet informoval guvernér NBS zákonodarcov o cieľoch programu nakupovania štátnych dlhopisov. "Guvernér NBS síce prišiel, ale o rizikách takzvaného tlačenia peňazí neinformoval. Vysvetľujeme si to tak, že buď si ich neuvedomuje, alebo ich tají pred verejnosťou. Obe možnosti sú zlé, pretože ako člen Rady guvernérov ECB o nich rozhoduje," uviedol v stanovisku pre médiá podpredseda strany KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.
     

Na Slovákov pritom už dôsledky rozhodnutí centrálnych bankárov podľa KDH začínajú doliehať. Podľa strany zdražejú dovolenky do Egypta, Tuniska, Ázie a ďalších krajín mimo Európskej únie. Ľudia taktiež pocítia zdraženie elektroniky, ktorá sa na Slovensko dováža z USA, Číny, Taiwanu a ďalších krajín. Rovnako zdražie oblečenie vyrábané v Ázii. "Motoristi už zaznamenali nárast cien benzínu či nafty. Toto všetko sa začína diať preto, že euro stráca na hodnote voči iným menám. Na svedomí to má práve kvantitatívne uvoľňovanie ECB," tvrdí Moravčík.
     

Podľa neho je smutné, že zodpovedné osoby odmietajú hovoriť o dôsledkoch ich vlastných rozhodnutí. KDH sa preto rozhodlo iniciovať pokračovanie v diskusii o rizikách menovej politiky ECB pre Slovákov. "Dôležité je, aby sme ich poznali a dokázali na ne našich ľudí pripraviť," dodal Moravčík.
     

Guvernér NBS poslancom na rokovaní finančného výboru vysvetlil, že v súčasnosti sa ešte nedá hovoriť o tom, aké vplyvy bude mať tento program na eurozónu, pretože odštartoval len minulý týždeň (9.3.). "Výsledky programu je predčasné hodnotiť. Program bude prebiehať až do septembra 2016, takže očakávať nejaké konkrétne hodnotenie výsledkov je predčasné," upozornil Makúch.
     

Aký vplyv by mohlo mať skupovanie dlhopisov na slovenskú ekonomiku, má ukázať prognóza NBS, ktorá bude zverejnená 31. marca tohto roka. "Budeme sledovať, či je zvýšený dopyt po našich exportoch a aký je efekt slabšieho nominálneho efektívneho kurzu. Tieto dve kritériá sa budeme snažiť premietnuť do predikcie," avizoval guvernér slovenskej centrálnej banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies