KDH: Na budúcoročný rozpočet doplatia obce

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 12:34 • 2 min
KDH: Na budúcoročný rozpočet doplatia obce

BRATISLAVA – Obce majú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka doplatiť na budúcoročný štátny rozpočet. Ako povedal pre agentúru SITA, podľa návrhu ministerstva financií majú na budúci rok doplatiť na rozpočet opäť obce a ich obyvatelia.

slovakia

left justify in out

Kým vláda by mala mať umožnené ísť do väčšieho mínusu, tak obce by mali pridať v hromadení prebytkov. „Budúci rok má byť totiž prebytok obcí viac ako dvojnásobný a v roku 2017 viac ako päťnásobný oproti tomuto roku. Návrh východísk rozpočtu predpokladá nižšie kapitálové výdavky obcí, čo môže spôsobiť chátranie majetku a miestnej infraštruktúry,“ konštatoval.

Primátori, starostovia a obyvatelia však môžu podľa Moravčíka skončiť ešte horšie. „Aj na nich totiž dopadne trest za vládou zapríčinené prelomenie novej dlhovej hranice. Samosprávy budú povinné schváliť výdavky rozpočtu na budúci rok maximálne vo výške výdavkov tohtoročného rozpočtu,“ zdôraznil s tým, že v dôsledku tejto sankcie mnohé z obcí nebudú môcť využiť prípadné zvýšené príjmy z daní na zveľadenie svojej obce a pomoc občanom. 

 

Návrh východísk rozpočtu na rok 2015, ktoré predložilo na vládu ministerstvo financií, predpokladá podľa Moravčíka nárast schodku štátneho rozpočtu o viac ako 166 miliónov eur, ale naopak to má byť u obcí. „Tie majú viac šetriť, aby im narástli prebytky z 22 miliónov eur schválených na tento rok na 52 miliónov v roku 2015 a až na 124 miliónov v roku 2017,“ upozornil. Ďalšie problémy obciam spôsobí podľa Moravčíka nárast verejného dlhu SR nad hranicu 55% HDP. Podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa totiž sankcie dotknú aj ich. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies