KDH možno nenavrhne na šéfa NKÚ Žilinku ani Hrušovského, má aj iné mená

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:04 • 2 min
KDH možno nenavrhne na šéfa NKÚ Žilinku ani Hrušovského, má aj iné mená

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) má do rokovaní o kandidátovi na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR pripravených viacero mien. Potvrdil to dnes predseda KDH Ján Figeľ. Maroša Žilinku a Pavla Hrušovského, ktorých mená sa objavujú, považuje za dobrých možných kandidátov, ale podľa jeho slov existujú aj ďalšie možnosti.

slovakia

left justify in out

"Maroš Žilinka a Pavol Hrušovský sú dobré mená. Ale existujú aj ďalšie," uviedol pre médiá Figeľ. KDH chce hľadať dohodu v opozícii na jednom kandidátovi. Nevylúčil však, že sa môžu objaviť viacerí kandidáti. Pripomenul, že podľa zákona môže nominácie predkladať ktorýkoľvek poslanec Národnej rady SR. "Ale naša zodpovednosť je hľadať zhodu, aby to nebolo o predbiehaní sa," zdôraznil Figeľ.

 

Nová voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Kandidáta možno predkladať do 6. mája do 16.00 h. Termín vypísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Nepovedal, či bude Smer-SD trvať na tom, aby sa na jedinom kandidátovi zhodla celá opozícia.

 

Post má patriť opozícii. Úplne pôvodná dohoda hovorila o tom, že nominanta má predložiť SaS. Dnes už o nej Figeľ pochybuje. "Ktorá SaS má nominovať? Tá pred rozpadom či po ňom?" pýta sa. Doterajší nominanti SaS parlamentom neprešli.

 

Naposledy nominovalo kandidáta KDH s podporou viacerých kolegov z opozície. Chystá sa na to aj teraz. V hre je aj

meno Maroša Žilinku, ktorého navrhlo hnutie aj naposledy. Pred hlasovaním ho však stiahlo, keďže voľba mala byť tajná, hoci opozícia žiadala verejnú.

 

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona