KDH: Ľudia doplácajú vyššími daňami na nižšie čerpanie eurofondov

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 13:44 • 2 min
KDH: Ľudia doplácajú vyššími daňami na nižšie čerpanie eurofondov

BRATISLAVA - Aktuálny vývoj štátneho rozpočtu ku koncu mája podľa opozičného KDH poukázal na to, že ľudia doplácajú vyššími daňami na nižšie čerpanie eurofondov.

slovakia

left justify in out

Tento rok by mala vláda výrazne zrýchliť čerpanie eurofondov, pretože Slovensku hrozí prepadnutie 600 miliónov eur z nich. "Počas prvých piatich mesiacov roka však vláda Smeru konala nepochopiteľne naopak. Čerpanie euro peňazí pribrzdila o viac ako desatinu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka," konštatoval v stanovisku podpredseda hnutia Miloš Moravčík.

Ak by sa vláda viac sústredila na čerpanie eurofondov, nemusela by podľa neho ľuďom a firmám zvyšovať dane. Upozornil na to, že medziročný nárast daní z príjmov fyzických a právnických osôb vo výške 61 miliónov eur nepokrýva pokles čerpania eurofondov o 72 miliónov eur. "Vláda buď nevie čerpať eurofondy, alebo nechce, pretože sa obáva vyššej transparentnosti. Opakuje sa tak problém prvej vlády Smeru, kedy stavala predražené PPP projekty zo slovenských peňazí namiesto výrazne lacnejších stavieb z európskych peňazí," myslí si Moravčík.

Hlavné úsporné opatrenie vlády pritom podľa neho predstavuje šetrenie na dôchodkoch v 2. pilieri, vďaka čomu sa znížil transfer Sociálnej poisťovni z rozpočtu medziročne o 441 miliónov eur. Tieto peniaze však podľa Moravčíka budú chýbať v budúcnosti dôchodcom. "Štát bude totiž v budúcnosti nútený pristúpiť k skráteniu času poberaniu penzií nielen kvôli zlému demografickému vývoju, ale aj kvôli šetreniu na nesprávnom mieste súčasnej vlády," dodáva podpredseda KDH.

Podľa údajov, ktoré v pondelok (3.6.) zverejnilo ministerstvo financií, štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája schodok vo výške 1,6 miliardy eur. Medziročne sa tak znížil o 558 miliónov eur alebo 25,8 %. Výdavky rozpočtu boli medziročne nižšie o 719 miliónov eur alebo 11,1 %. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška boli nižšie aj príjmy rozpočtu, a to o 161 miliónov eur alebo 3,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies