KDH je za zachovanie dvojkolovej voľby predsedov VÚC

NETKY.SK • 31 Október 2016, 16:01 • 2 min
KDH je za zachovanie dvojkolovej voľby predsedov VÚC

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je za zachovanie dvojkolovej voľby predsedov vyšších územných celkov (VÚC). Reaguje tak na návrh koaličných poslancov Národnej rady SR zo Smeru-SD a Mosta-Híd, ktorí navrhujú zrušiť druhé kolo a voliť predsedu VÚC v jednokolovom hlasovaní.

slovakia

left justify in out

"Predsedom samosprávneho kraja sa stáva len jeden z kandidátov a dvojkolová voľba mu zabezpečuje legitimitu, keď na zvolenie musí získať nadpolovičnú väčšinu zúčastnených voličov. Takáto dvojkolová voľba má zabrániť aj špekulatívnym kandidátom, ktorých skutočnou úlohou je odoberanie hlasov určitým kandidátom," uviedlo KDH vo svojom stanovisku.

 

Poukazuje, že pri jednom kole volieb a väčšom počte kandidátov sa môže stať víťazom aj kandidát s menej ako 20-percentnou podporou zúčastnených voličov. "Pri tradične nízkej volebnej účasti, je návrh na jednokolovú voľbu predsedu VÚC hazardovaním s demokraciou na Slovensku," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

 

Podpredseda KDH Milan Majerský dodal, že ak majú poslanci úprimný záujem o šetrenie finančných nákladov na voľby, mali by zvážiť "rozumné a logické spájanie niektorých typov volieb". Koaliční poslanci Smeru-SD a Mosta-Híd majú pripravený aj návrh na zlúčenie termínu volieb do vyšších územných celkov a komunálnych volieb.

 

Podľa návrhu na jednokolovú voľbu predsedu kraja by sa šéfom VÚC mal stať kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov. Predkladatelia zmeny to odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies