KDH je pripravené na strategickú opozičnú dohodu do volieb do VÚC s SaS a OĽaNO

NETKY.SK • 8 Január 2017, 10:47 • 2 min
KDH je pripravené na strategickú opozičnú dohodu do volieb do VÚC s SaS a OĽaNO

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je pripravené urobiť strategickú opozičnú dohodu pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) so stranami SaS a OĽaNO-NOVA.

slovakia

left justify in out

 V rozhovore pre TASR to povedal predseda KDH Alojz Hlina. Spoluprácu so Smerom-SD odmieta.

 

"My sme dali zásadné vyjadrenie voči Smeru, kde sme povedali, že po všetkých tých skúsenostiach je spolupráca s nimi spoluprácou, ktorá poškodzuje kresťanskú demokraciu," uviedol Hlina. Potvrdil záujem spolupracovať so SaS a OĽaNO-NOVA. "Ale to nebude koalícia, bola by to ad hoc strategická dohoda. Znamenalo by to, že v ktorom kraji ktorá strana bude definovať pozíciu župana a očakáva sa, že ďalšie dve strany ostávajú bokom," upresnil Hlina.

 

Spolupráca by mala viesť podľa neho k tomu, aby si v krajoch mohli ľudia vyberať z koaličného a opozičného kandidáta. Je si vedomý toho, že sa objavia aj kandidáti ĽSNS či nezávislí. Myslí si však, že keď koalícia a opozícia jasne označia svojich kandidátov, bude to pre ľudí zrozumiteľnejšie. "Chceme vytvoriť protiváhu," vysvetlil.

 

KDH rokovalo o prípadnej spolupráci s OĽaNO-NOVA, ktoré bude na rokovaniach s SaS presadzovať pripojenie KDH k ich spolupráci. SaS zrejme nebude mať so širšou spoluprácou problém. Potvrdila, že hoci rokovania stále prebiehajú, už teraz vie povedať, že široká koalícia by bola správnou cestou.

 

SaS a OĽaNO-NOVA oznámili spoločný postup už v júli s tým, že v krajoch budú tvoriť "akési jadro koalície". Pre každý kraj sa môžu dohadovať s ďalšími potenciálnymi stranami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona