KDH: Investičnou pomocou pre IBM ide vláda dotovať miesta so mzdami 2700 eur

NETKY.SK • 2 Október 2013, 16:04 • 2 min
KDH: Investičnou pomocou pre IBM ide vláda dotovať miesta so mzdami 2700 eur

BRATISLAVA - Schválením investičnej pomoci pre IBM Slovensko na rozšírenie centra IT služieb v Košiciach ide vláda dotovať pracovné miesta so mzdami 2700 eur. Vyhlásil to dnes vo svojom stanovisku podpredseda KDH Miloš Moravčík.

slovakia

left justify in out

Schválený príspevok štátu na vytvorenie nových pracovných miest vo výške 1,5 milióna totiž podľa neho nebude mať vplyv na to, či bude mať IBM dosť peňazí na zamestnanie 150 ľudí v Košiciach alebo nie. "Ide len o to, či im dá mzdu 2700 eur alebo 2300 eur," vyčíslil Moravčík.

Vláda by sa tak podľa neho mala viac zaoberať tým, ako pomôže stovkám tisícom nezamestnaných, ktorí by boli spokojní aj s platmi nižšími ako 1000 eur. "Dotovať 2700-eurové mzdy v čase, keď narastajú sociálne problémy obyvateľov a štátny rozpočet je napnutý, je nezodpovedné a nesociálne," skonštatoval Moravčík.

Zároveň doplnil, že na toto upozornili predkladateľa návrhu, teda ministerstvo hospodárstva, rezorty vnútra i práce. A to ešte v pripomienkovom konaní. "Je pozitívne, že upozornili na to, že dotovať 2700-eurové mzdy v Košickom kraji nie je primerané, keďže mzdy na podobných pozíciách sa tam pohybujú okolo úrovne 1400 eur," opísal. Ale, ak by tieto rezorty takto pozorne hľadali plytvanie štátnych peňazí aj vo vlastných ministerstvách, isto by podľa Moravčíka ostalo viac peňazí na zlepšenie bezpečnosti či sociálnej situácie ľudí.

Vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Košiciach prerokovala a schválila investičné stimuly pre dve spoločnosti v celkovej sume 6,66 milióna eur, a to pre IBM Slovensko v hodnote 1,58 milióna eur a pre T-Systems Slovakia 5,08 milióna eur.

IBM Slovensko chce rozšíriť existujúce delivery centrum IT služieb v Košiciach. V súvislosti so zámerom sa vytvorí 150 nových pracovných miest do konca roku 2015. T-Systems Slovakia Košice žiadala poskytnutie investičnej pomoci na rozšírenie IT centra na poskytovanie služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií. Týmto krokom má vytvoriť 350 nových pracovných miest do konca roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies