KDH: Gašparovič by už mal prijímať iba nevyhnutné rozhodnutia

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 16:43 • 2 min
KDH: Gašparovič by už mal prijímať iba nevyhnutné rozhodnutia

BRATISLAVA - KDH vyzýva prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby už neprijímal rozhodnutia, ktoré nie sú nevyhnutné pre riadny chod ústavných orgánov SR a aby ich ponechal na nového prezidenta republiky.

slovakia

left justify in out

"Zvlášť sa to týka nadchádzajúceho menovania predsedu Najvyššieho súdu SR a sudcov Ústavného súdu SR," uvádza sa vo vyhlásení predsedníctva KDH k výsledkom prezidentských volieb. Vo vyhlásení podpísanom predsedom KDH Jánom Figeľom kresťanskí demokrati okrem iného pripomínajú svoju podporu víťazovi prezidentských volieb Andrejovi Kiskovi pred druhým kolom voľby hlavy štátu. KDH dodáva, že "je pripravené na dialóg a na konštruktívnu spoluprácu s novozvoleným prezidentom SR". Agentúru SITA informoval o vyhlásení hovorca KDH Matej Kováč.

 

Obdobnú výzvu adresovala prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi aj strana SaS. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede podpredseda strany Ľubomír Galko, Gašparovič by mal nechať na Andreja Kisku najmä uplatňovanie personálnych nominácií. "Sme presvedčení, že tak závažné akty ako menovanie členov súdnej rady, sudcov, veľvyslancov, rektorov, vedúcich orgánov štátnej správy, by už mal urobiť nový prezident," konštatoval Galko. Podľa neho by sa Ivan Gašparovič mal v nastávajúcom čase rozlúčiť so Slovenskom a jeho voličmi. Zároveň liberáli vyzývajú "koaličných partnerov" Smer-SD a KDH, aby stiahli novelu ústavy alebo vyradili z nej body, ktoré obmedzujú kompetencie prezidenta. Novelu posunul tento týždeň parlament do druhého čítania, ktoré bude v máji. V novele má prísť prezident o niektoré kompetencie v oblasti justície. 

 

Prezident SR Ivan Gašparovič reagoval na výzvu predstaviteľov strany SaS, aby ponechal všetky závažné akty na nového prezidenta cez svojho hovorcu Mareka Trubača. "Prezident Ivan Gašparovič bude svoju funkciu a všetky právomoci hlavy štátu v zmysle Ústavy SR vykonávať do 15. júna 2014. Až v tento deň sa úradu prezidenta ujíma novozvolený prezident," povedal pre agentúru SITA Marek Trubač. Ak podľa Trubača víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska požiada o stretnutie s hlavou štátu Ivanom Gašparovičom, určite sa stretnú. 

 

Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska. V druhom kole prezidentských volieb, v sobotu 29. marca získal podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý Anjel Andrej Kiska 1 307 065 hlasov oprávnených voličov (59,38 %). Súčasný premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico dostal hlasy od 893 841 oprávnených voličov (40,61 %). Na hlasovaní o prezidentovi sa v 2. kole jeho voľby rozhodovalo 50,48 percenta zo všetkých oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona