KDH dva roky vlády kritizuje, ale koalíciu so Smerom nevylučuje

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 11:36 • 2 min
KDH dva roky vlády kritizuje, ale koalíciu so Smerom nevylučuje

BRATISLAVA - Vláda SR priniesla za dva roky pôsobenia skôr otázniky a neistotu a jej výsledky sú skôr sklamaním pre tých, ktorí očakávali istoty zamestnanosti, hospodárskeho rastu, spravodlivosti a zdravej perspektívy pre Slovensko. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ, ktorý hodnotil 24 mesiacov pôsobenia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Za dva roky sa prejavili neduhy ako arogancia moci a neochota akceptovať iný názor. Opakovane odmietli kandidáta opozície na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, nebol vymenovaný zvolený generálny prokurátor Jozef Čentéš. Na Slovensku je kríza inštitúcií, ktoré majú garantovať nielen stabilitu, ale aj právny štát," upozornil Figeľ.

 

Podpora sa podľa jeho slov dostala finančným skupinám, ktoré ošetrovali svoje záujmy aj na pôde NR SR. Figeľ tu spomenul kauzy ako Paroplynový cyklus či kúpu stratovej časti SPP. "Vláda stála skôr na strane silných než tých, ktorých potrebuje štát chrániť," myslí si podpredseda NR SR.

 

Figeľ tiež poukázal na vysokú mieru korupcie, rekordnú zadlženosť a čerpanie eurofondov len na polovicu. "Toto je na škodu občanov aj SR. Vláda nezamestnanosť riešiť nevie a korupciu riešiť nechce," odkázal. Líder kresťanských demokratov je tiež presvedčený, že občanom chýba pocit vedomia elementárnej spravodlivosti, že ak poctivo žijem a platím dane, aj štát bude ku mne poctivý. Ľudia si však zaslúžia spravodlivosť. "Odkaz Roberta Fica je, že tu nebude právny štát, kým ľudia nebudú bohatí. To je omyl, má to byť naopak. Ľudia budú bohatí, keď bude platiť právo," tvrdí Figeľ.

 

Na otázku, či môže vylúčiť vstup KDH do koalície so Smerom-SD, odvetil, že KDH má svoje priority a cíti záväzok voči svojim voličom. "My nie sme na štyri roky posadení do opozície, aby sme vyčkávali, komentovali a kritizovali, ale aby sme ponúkali riešenia. Tam, kde je ochota tých druhých to podporiť, to vítam. Oceňujem odvahu KDH o tom nielen hovoriť, ale takéto zmeny aj presadzovať. Je to teda o programe a programových cieľoch, ktoré sú pre ľudí," zdôraznil.


Podľa jeho slov to, čo bude o dva roky, bude KDH postulovať na základe toho, aká bude základná politická situácia. "Dá sa očakávať, že KDH bude trvať na spolupráci v záujme stability, prosperity a perspektívy rodiny, spravodlivosti a zamestnanosti. Tam hľadajte odpoveď na vzťahy. To nie je o tom, s kým ja si rozumiem, ale či tie politické sily rozumejú prioritám, ktoré KDH považujme za dôležité," deklaroval Figeľ.

 

img

Predseda NRSR a podpredseda strany Smer-SD Pavol Paška a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský počas tlačovej konferencie o spoločnom návrhu ústavného zákona.

 

 

Pozitívom vlády je podľa neho snaha o boj s daňovými únikmi. "Mal by byť ešte intenzívnejší, neselektívny a voči všetkým. Ak by vláda intenzívne bojovala od začiatku, nemusela zvyšovať dane a odvody," povedal.

 

Podpredseda KDH Miloš Moravčík vníma dva roky vlády ako roky parazitovania na životnej úrovni ľudí. "Dva roky vláda oberala ľudí o peniaze a znižovala im životnú úroveň. Je doslova úžasná v populizme a zavádzaní. Zhoršila životnú úroveň ľudí a dokázala to predať tak, že im robí dobre," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies