KDH: Daňové priznania zabolia najmä podniky postihnuté krízou

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 13:11 • 2 min
KDH: Daňové priznania zabolia najmä podniky postihnuté krízou

BRATISLAVA – Daňové priznania tento rok podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka zabolia najmä podniky postihnuté krízou.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Moravčík dnes pre agentúru SITA, stane sa tak z dvoch dôvodov. „Prvým je, že tento rok budú musieť platiť prvýkrát daň aj firmy, ktorým sa minulý rok nepodarilo dosiahnuť zisk. Stane sa tak pre vládou zavedenej minimálnej dani. Tá je pre neplatiteľov DPH na úrovni 480 eur a pre platiteľov DPH vo výške 960 eur,“ povedal.


Druhým z dôvodov je podľa podpredsedu KDH zmena v odpisovaní strát. Tie sa totiž po novom nemôžu odpisovať ľubovoľne počas siedmich rokov, ale len rovnomerne počas štyroch rokov. Uplatniť sa to má už na straty dosiahnuté v roku 2010. „Naoko malá technická zmena finančne poškodí mnohé podniky. Najmä tie, ktoré za posledné roky postihli ekonomické problémy. Napríklad podnik, ktorý sa dostal v roku 2010 do straty 20-tisíc eur a v ďalších rokoch sa mu už podarí dosahovať zisk tritisíc eur ročne, zaplatí štátu nakoniec o 1 760 eur viac,“ upozornil.


Podniky sa pritom do straty podľa Moravčíka nedostávajú len preto, že ich postihla kríza. Ale aj preto, že v jednom roku viac investujú a čakajú návratnosť investície až o pár rokov. „Iné sa do straty dostali preto, že boli oklamané a nedokážu na súdoch vymôcť svoje práva. Vláda tak novými pravidlami trestá široké spektrum podnikov a zamestnávateľov. Osobitne je však treba pozerať na malé a rodinné podniky, pre ktoré je dôležité každé euro. Tie môžu byť na vládu právom nahnevané, pretože veľkým podnikom vláda poskytuje stimuly a malým zvyšuje dane,“ vyhlásil Moravčík.


Vláda by mala podľa podpredsedu KDH k zamestnávateľom pristupovať citlivo. Počas ťažkých rokov by im mala pomôcť prežiť a následne by im mala umožniť čo najskôr sa ozdraviť. „Vláda Smeru však robí praví opak. Firmy v stratách ide zaťažiť novou daňou a tie, ktoré stratové roky prežijú, majú platiť vyššie dane. Zamestnávateľov v problémoch tak vláda potrestá dvakrát. Žiaľ, doplatia na to ľudia cez strach o udržanie zamestnania a problémy nájsť si miesto nové,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies