KDH chcú nájsť pre zmenu ústavy čo najširšiu podporu

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 14:12 • 2 min
KDH chcú nájsť pre zmenu ústavy čo najširšiu podporu

BRATISLAVA - KDH sa podľa podpredsedu hnutia Pavla Abrhana pokúsi nájsť širšiu podporu pre ústavnú novelu, ktorú predložilo so Smerom-SD.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Abrhan dnes pre agentúru SITA, kresťanskí demokrati chcú, aby ju aj v druhom a treťom čítaní podporilo aspoň 105 poslancov, ako to bolo v prvom kole. Zároveň upozornil, že stále nie je definitívna dohoda na zmenách, ktoré sa majú dotknúť justície. Zmeniť sa napríklad má zoznam tých, ktorí navrhovali členov súdnej rady. O toto právo má prísť prezident SR. Po novom by to mala byť len sudcovská samospráva, vláda a parlament. „Nejde o prehodnocovanie výsledkov volieb, ale na justícii nie je definitívna dohoda. Pokúsime sa ju hľadať,“ povedal Abrhan.

 

Abrhan pripomenul, že dohoda medzi KDH a Smerom-SD vznikla ešte pred tým, ako bol známy výsledok prezidentských volieb. "Vtedy sme vedeli nájsť také riešenie, že osem členov navrhnú sudcovia, štyroch vláda a štyroch parlament, ale tak, aby v návrhu bola zastúpená aj opozícia. Ak nebudeme vedieť nájsť vhodnú formuláciu, bude stále možnosť vrátiť sa k pôvodnému modelu, ktorý platí dnes,“ uviedol podpredseda KDH. V súčasnosti okrem sudcovskej samosprávy po troch členoch súdnej rady navrhuje prezident, vláda a parlament. 

 

Navrhovaná zmena však nemá podľa nezaradenej poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej žiadne opodstatnenie. „Ja som to tvrdila, keď ešte nebolo zrejmé, kto bude prezident,“ povedala dnes pre agentúru SITA. Nikto podľa Žitňanskej nepovedal, prečo polovicu členov súdnej rady má menovať jedna moc, keď môžu dve. „Vláda a parlament sú odvodené od jednej moci. Nevidím za tým nič iné, len istý súvis s plánovanými previerkami sudcov, aby to vláda mala pod kontrolou cez členov súdnej rady,“ zdôraznila Žitňanská. 

 

O ústavnej novele Smeru-SD a KDH má parlament hlasovať v máji. Tému možných zmien v justícii otvoril Robert Fico po šiestich rokoch vo funkcii premiéra koncom januára. Do ústavnej novely vládny Smer-SD zlúčil tri návrhy, ktoré už skôr do parlamentu predložila opozícia, jednu z nich rozšíril o ďalšie zmeny a pod tento návrh sa podpísalo i KDH. Sudcovské previerky v návrhu novely ešte nie sú, majú sa do návrhu zaviesť v druhom čítaní. Okrem toho je v návrhu aj zakotvenie manželstva v ústave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies