KDH chce zaviesť školské autobusy

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 14:42 • 2 min
KDH chce zaviesť školské autobusy

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce zaviesť na Slovensku školské autobusy. Do parlamentu preto predložilo návrh zákona o školských autobusoch, ktorý rieši problematiku dopravy žiakov na vyučovanie a v rámci školských aktivít mimo vyučovania.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes poslanec hnutia Martin Fronc, doprava do škôl je zabezpečovaná individuálne alebo verejnou dopravou. Zosúladiť grafikon dopravy s potrebami žiakov je podľa neho neraz problémové a aj finančné náročné. „Dopravcovia požadujú od samosprávy financie za spoje, ktoré sú pre nich z ekonomického hľadiska stratové. Systém školských autobusov je zavedený vo viacerých vyspelých krajinách, a to nielen z hľadiska ekonomického a dopravnej obslužnosti, ale najmä z hľadiska bezpečnosti dopravy školskej mládeže,“ upozornil Fronc.

Podľa Fronca aj z pohľadu etického má systém školských autobusov nemalý význam, pretože vo verejnej doprave sa mládež neraz stretáva s nežiaducimi javmi ako je napríklad alkoholizmus. Navrhovaný zákon predpokladá postupné zavedenie školských autobusov. Na nákladoch na zriadenie školských autobusov by participovali obec a štát v pomer 1/3 a 2/3 z nákladov. Systém školských autobusov navrhuje KDH zaviesť postupne v priebehu piatich rokov. 

Od roku 2014 by štát v štátnom rozpočte vyčlenil každoročne čiastku sedem miliónov eur ako dotáciu na školské autobusy. Zriaďovatelia škôl by za presne stanovených podmienok dostali dotáciu na školský autobus maximálne do výšky 2/3 nákladov na kúpu autobusu. Celkové náklady na vytvorenie primárnej siete školských autobusov by v priebehu piatich rokov dosiahli 35 mil. eur, ktoré by išli zo štátneho rozpočtu, a 17,5 mil. eur z rozpočtu samospráv. Z pohľadu štátu je predpoklad, že zavedenie školských autobusov by urýchlilo proces rušenia málotriednych škôl, čo by malo pozitívny dopad na štátny rozpočet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies