KDH chce zakázať poslancom NR SR robiť advokátov

NETKY.SK • 29 Január 2014, 11:49 • 2 min
KDH chce zakázať poslancom NR SR robiť advokátov

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax. KDH preto navrhne novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za KDH Alojz Přidal, novela má zrušiť výnimku podnikania pre poslancov, ktorí sú advokátmi. Táto výnimka bola podľa neho šitá na mieru poslancov advokátov. „Navrhneme nezlučiteľnosť výkonu poslaneckého mandátu s podnikaním v oblasti advokácie. Týmto návrhom chceme odstrániť čo i len tieň podozrenia, že niektoré subjekty si vyberajú pre svoje zastupovanie advokátov poslancov z toho dôvodu, že sú členmi vládnej koalície. Chceme vylúčiť akúkoľvek možnosť korumpovania poslancov advokátov svojimi klientmi. Advokátov neposlancov je dosť,“ povedal Přidal.

Príjem poslanca z výkonu verejnej funkcie za rok 2012 bol podľa Přidala približne 25 000 eur, iné príjmy poslancov advokátov boli od 30 000 do 120 000 eur. „Rekordérom je Róbert Madej, ktorého príjmy za rok 2012 z verejnej funkcie boli 25 000 eur, iné príjmy 126 000 eur. Príjmy poslanca Madeja boli o 50 000 eur väčšie ako príjmy prezidenta SR a o 110 000 eur vyššie ako premiéra,“ upozornil Přidal. Poslanec NR SR si musí podľa neho vybrať, či chce podnikať, alebo vykonávať mandát poslanca. „Poslancovi NR SR stačí jedna práca, jeden mandát a jeden príjem,“ dodal. 

Podpredseda KDH Július Brocka pripomenul, že KDH chce novelizovať zákon o platových pomeroch ústavných činiteľov. Podľa KDH totiž jeden plat poslancovi NR SR stačí. „Proti zámeru vystupovali poslanci, ktorí zneužívanie verejnej funkcie, využívanie viacerých mandátov dotiahli do dokonalosti. Minister vlády má nižší príjem z verejnej funkcie, ako neznámi poslanci NR SR, ktorí sedia na viacerých dobre platených stoličkách. Je to nehoráznosť. Je to absurdné,“ povedal s tým, že KDH to chce zmeniť, preto predložilo návrh, že poslanec NR SR, napriek tomu, že bude mať viacero funkcií, nebude mať z týchto funkcií príjem. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona