KDH chce viac volebných obvodov, navrhne ich v NR SR

NETKY.SK • 22 Január 2014, 12:56 • 2 min
KDH chce viac volebných obvodov, navrhne ich v NR SR

BRATISLAVA – KDH chce opäť otvoriť diskusiu o viacerých volebných obvodoch. Ako povedal dnes pre agentúru SITA poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac, na takúto diskusiu sa vytvára priestor tým, že nový volebný zákon, o ktorom sa rokuje od septembra, nebude platiť od prezidentských volieb ako pôvodne plánoval Smer-SD.

slovakia

left justify in out

„Je tu časový priestor na rokovanie. Od septembra na komisii KDH navrhuje, aby sa zmenil volebný zákon. Jeden volebný obvod urobil na Slovensku Vladimír Mečiar,“ povedal Zajac s tým, že dá sa diskutovať, či volebné obvody majú byť štyri alebo osem, ako je počet krajov. Smer-SD podľa Zajaca ústami ministra vnútra Roberta Kaliňáka nepripúšťa takýto návrh a stále ho odmieta. „Ak nedôjde k dohode na komisii, ktorá zákon pripomienkuje, predložím takýto pozmeňujúci návrh, keď sa o zákone bude hovoriť v parlamente,“ povedal Zajac. Viac volebných obvodov posunie podľa neho rozhodovanie NR SR viac k občanom a voliči budú poznať svojich poslancov. „Jeden obvod vytvára často z poslancov anonymných. Poslanci by boli nútení pri viacerých obvodoch skladať účty voličom a tí by ich mohli ľahšie kontrolovať,“ dodal.

Diskusii o vzniku viacerých volebných obvodov sa nebráni ani SDKÚ-DS. „Prikláňame sa k tomu, aby zákon riešil viacero problémov. Pre Slovensko by bolo vhodné, aby malo viac volebných obvodov,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Podľa neho totiž máme jedno z najcentralistickejších riadení štátu. Preto sa SDKÚ-DS prikláňa k diskusii o viacerých volebných obvodoch. Mikuš je sklamaný, že volebné zmeny majú byť oveľa menšie, ako boli pôvodné ambície. 

Na konečnej podobe volebných kódexov sa minister vnútra Robert Kaliňák s opozíciou stále nedohodol. Návrhy zákonov teda parlament nepreberie na januárovej schôdzi, ale najskôr na marcovom zasadnutí. Národná rada SR posunula v septembri minulého roka návrhy volebných zákonov do druhého čítania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona