KDH chce riešiť výsledky z eurovolieb pred Ústavným súdom SR

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 14:48 • 2 min
KDH chce riešiť výsledky z eurovolieb pred Ústavným súdom SR

BRATISLAVA - Pre májové výsledky v eurovoľbách sa KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) obrátilo so sťažnosťou na Ústavný súd. Potvrdil to aj predseda KDH Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že KDH skončilo v eurovoľbách lepšie ako SaS, považuje za nespravodlivé, že aj napriek týmto oficiálnym výsledkom nedisponuje dvoma mandátmi, zatiaľ čo SaS áno. KDH musí totiž na jeden čakať, pokým nenastane brexit.  

 

"Veríme v spravodlivosť," povedal Hlina v súvislosti s podaním na Ústavný súd SR. Nepovedal, či sa hnutie obráti aj na iné inštitúcie, ak by neuspelo na košickom súde.

 

img

 

Mandáty sa udeľovali podľa novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v januári schválil parlament. V nej sa objasňuje, že jeden zo zvolených slovenských europoslancov sa neujme mandátu až do termínu brexitu. Tento nemilý post pripadol Miriam Lexmann, kandidátke KDH. Hnutie to považuje za nespravodlivé, keďže SaS (9,62 %) dosiahla horší výsledok a napriek tomu dostala dva mandáty. KDH získalo 9,69 percenta hlasov.

 

img

 

Slovensku má po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Podľa novely by sa mandátu neujal zvolený kandidát tej politickej strany alebo koalície, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies