KDH chce prostredníctvom ombudsmana pomáhať malým podnikateľom a živnostníkom

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 13:57 • 2 min
KDH chce prostredníctvom ombudsmana pomáhať malým podnikateľom a živnostníkom

BRATISLAVA - Živnostníkom a malým a stredným podnikateľom bude pomáhať s hľadaním východiska z problémov či pri vzniknutej neľahkej situácie nový ombudsman.

slovakia

left justify in out

Túto funkciu zakladá opozičná strana KDH a zastávať ju bude jej podpredseda Peter Belinský.
     

"Nedávame žiadne oslnivé sľuby, ale skôr praktickú pomoc a odhodlanie veci zmeniť," zdôraznil Belinský na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave. Prioritne chce živnostníkov a malých podnikateľov chrániť a prichádzať s návrhmi na riešenie ich problémov. 
     

"Budeme sa snažiť na základe individuálnych podnetov vytvoriť systémové riešenia," opísal Belinský. Svoje podnety môžu malí a strední podnikatelia či živnostníci posielať na mailovú adresu ombudsman@kdh.sk. "Pokiaľ bude treba, budeme sa snažiť vyjsť aj individuálnym ľuďom v ústrety tam, kde budeme vedieť, že nám to umožňuje zákon alebo aj naše politické postavenie," doplnil nový ombudsman.
     

Je odhodlaný hovoriť aj so všetkými stavovskými organizáciami, ktoré zastupujú živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. Následné konkrétne riešenia chce ponúknuť vláde. "Našou povinnosťou je na takéto problémy upozorňovať a hlavne prichádzať s riešeniami, nielen kritizovať," zhodnotil Belinský.
     

Jeho kolega zo strany Ján Hudacký pripomenul, že KDH opätovne predkladá do parlamentu návrh zákona o ochrane subdodávateľov. Poslanci by sa ním mali zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá má naplánovaný začiatok na 10. marca.
     

Zákon má podľa kresťanských demokratov pomôcť živnostníkom a malým a stredným podnikateľom so splácaním faktúr od veľkých firiem, ktorým dodávajú tovar či služby na zákazky financované z verejných zdrojov. KDH sa už tento zákon snaží presadiť približne tri roky, momentálne ho predstavuje v upravenej podobe. "Je viac modifikovaný na širší reťazec subdodávateľov," priblížil Hudacký.
     

V prvých návrhoch sa strana zamerala len na základný reťazec, a to obstarávateľ, generálny dodávateľ a subdodávateľ. V praxi však existuje veľa prípadov, keď má subdodávateľ ďalších subdodávateľov, preto KDH rozšírila záber zákona. "Nie raz sa objavuje až sedem stupňov v tomto reťazci. Tento návrh zákona tak už berie do úvahy aj vzťahy medzi subdodávateľmi navzájom," dodal Hudacký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies