KDH chce predstaviť balík zmien v zdravotníctve

NETKY.SK • 8 Január 2015, 15:09 • 2 min
KDH chce predstaviť balík zmien v zdravotníctve

BRATISLAVA - Predstavitelia KDH chcú v prvom polroku tohto roka predstaviť ucelený balík zmien v zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

Ako informoval expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor, pripravovaný balík zmien má v prvom rade pomôcť pacientovi. Vyriešiť by mal aj otázku oprávneného nároku pacienta, ktorý stále na Slovensku nie je jasne a zrozumiteľne zadefinovaný. Bez definície nároku je totiž podľa Faktora pacient rukojemníkom systému, na ktorý navyše nedokáže vyvíjať účinný tlak vedúci k jeho zlepšovaniu. V praxi sa to podľa neho prejaví aj tým, že poplatky z ambulancií a nemocníc nezmiznú, ani po v súčasnosti stranou Smer pripravovanom zákaze poplatkov. "Zopakuje sa rok 2006, kedy Ficov zákaz Zajacových 20-korunáčiek neviedol k poklesu priamych platieb pacientov,“ vidí dopady Faktor.

 

KDH podľa Faktora vidí v roku 2015 aj hrozbu menšieho rozsahu a kvality zdravotnej starostlivosti. "Vláda zobrala viac ako 120 miliónov eur z peňazí určených na zdravotnú starostlivosť. Pritom aj odvodovú odpočítateľnú položku, ale aj financovanie nefungujúceho systému eHealth, mohla riešiť rozumnejšie, nie na úkor výkonov pre pacientov,“ tvrdí Faktor. Ako dodáva, KDH bude hľadať možnosti ako znížiť dopady takto nastaveného rozpočtu pre pacientov. 

 

V roku 2015 sa bude musieť zdravotníctvo podľa KDH vysporiadať s dlhom nemocníc a poklesom prostriedkov určených na zdravotnú starostlivosť. Výrazné zmeny vo fungovaní zdravotníctva sú podľa predsedu KDH Jána Figeľa nevyhnutné. "Systém nie je dlhodobo udržateľný. Ak nenastanú zmeny, môže kvôli rastúcim problémom za pár rokov skolabovať. Problémy nášho zdravotníctva chceme riešiť predovšetkým z pohľadu pacienta. Je potrebné urobiť poriadok v poplatkoch, zlepšiť prístup k pacientovi a zvýšiť kvalitu i dostupnosť liečby“, vysvetľuje šéf KDH. Ako dodáva, dlh presahujúci hranicu 400 mil. eur si vyžaduje systémové a udržateľné riešenie. 

 

Schválený rozpočet na tento rok podľa Faktora nepočíta s riešením týchto problémov. "Rezerva 50 miliónov eur, ktorú nakoniec v rozpočte vytvoril na oddlženie nemocníc minister financií, nebude stačiť,“ tvrdí. Ako ďalej upozorňuje, rezerva je len kozmetická úprava, ale drvivá väčšina dlhu je stále nepokrytá. Navyše ani po troch rokoch tejto vlády sa podľa experta KDH na zdravotníctvo nedarí vyriešiť neefektívne a netransparentné hospodárenie štátnych nemocníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies