KDH chce podporiť viacgeneračné spolužitie v rodine

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 09:54 • 2 min
KDH chce podporiť viacgeneračné spolužitie v rodine

BRATISLAVA - Podpora viacgeneračného spolužitia v rodine, daňový bonus na študujúce dieťa a dôchodkový bonus k penzii sú hlavné piliere návrhu zákona o podpore viacgeneračnej solidarity v rodinách, ktorú do parlamentu predložili poslanci KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Hudacký dnes pre agentúru SITA, zámerom predloženej právnej úpravy je podporovať medzigeneračnú solidaritu v rodinách, pričom pod generáciami mali tvorcovia zákona na mysli hlavne predkov a potomkov, teda deti, rodičov, starých rodičov a vnúčatá. Koncepcia zákona však zahŕňa aj ďalšie blízke osoby, ako ich vymedzuje Občiansky zákonník. V prvom rade to budú súrodenci a vzťahy, ktoré zo súrodeneckých vzťahov vznikajú medzi viacerými generáciami.

 

Návrh zákona o podpore viacgeneračnej solidarity v rodinách je prvým pokusom o komplexnú právnu úpravu tohto podľa Hudackého zásadného celospoločenského záujmu. „Hlavnými piliermi navrhovaného zákona o podpore viacgeneračnej solidarity v rodinách sú formy podpory, inšpirované známou ľudovou rozprávkou O troch grošoch,“ povedal Hudacký. Návrh KDH počíta s tromi formami takejto vzájomnej solidarity. Je to jednak podpora viacgeneračného spolužitia formou zvýhodneného úveru na bývanie. „Potom je to zavedenie daňového bonusu na vyživované nezaopatrené dieťa, ktoré po ukončení povinnej školskej dochádzky ďalej študuje na strednej alebo vysokej škole. A napokon tretím pilierom nášho návrhu je zavedenie dôchodkového bonusu k penzii, ktorý vo výške 0,5 percenta zo svojich odvodov na sociálne poistenie môže poukázať pracujúce dieťa svojim rodičom na dôchodku,“ povedal Ján Hudacký. Podľa poslancov je predložený návrh zákona koncipovaný tak, aby ho i v budúcnosti bolo možné rozširovať o ďalšie formy podpory viacgeneračnej solidarity v rodinách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies