KDH chce na úvod parlamentnej schôdze rokovať o utečencoch

NETKY.SK • 3 September 2015, 12:51 • 2 min
KDH chce na úvod parlamentnej schôdze rokovať o utečencoch

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce, aby sa riešením utečeneckej a migračnej krízy zaoberal parlament na úvod najbližšej schôdze, ktorá sa začína 16. septembra.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda hnutia Ján Figeľ, je dôležité odlišovať utečencov z dôvodu prenasledovania a dôsledkov vojny od ekonomických migrantov, ktorých je dnes väčšina. „Príčinou exodu sú vojenské konflikty na územiach Blízkeho východu a Afriky,“ zdôraznil s tým, že štát je primárne zodpovedný za bezpečnosť svojich občanov, ale má zároveň prejaviť účinnú pomoc núdznym a prenasledovaným. KDH rovnako ako slovenská vláda odmieta rozdeľovanie ekonomických migrantov na základe povinných kvót. „V prípade ekonomických migrantov je to proti zmyslu európskej azylovej politiky a proti cieľom samotných migrantov,“ povedal Figeľ, ktorý očakáva oveľa razantnejší boj a spoluprácu štátov a inštitúcií EÚ proti ilegálnej migrácii, pašovaniu ľudí a organizovanému zločinu. "Kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky niektorých štátov i systému schengenskej spolupráce," vyhlásil.

 

Figeľ sa obráti na vládu s návrhom a so žiadosťou, aby územie Sýrie bolo zaradené medzi prioritné krajiny, ktorým je určená naša oficiálna medzinárodná rozvojová pomoc. "Pomoc predovšetkým pre kresťanov nie je diskrimináciou ostatných skupín, ale reakciou na ich cielené a systematické vyvražďovanie a genocídnu likvidáciu na územiach obsadzovaných Islamským štátom. To nie je selektívna solidarita, ale pomoc v prvom rade tým, ktorí ju najviac potrebujú. A ich prijatie na Slovensku má predpoklady pre úspešnú integráciu v našej spoločnosti. Ako ukazujú skúsenosti mnohých krajín, kultúra a náboženstvo zohrávajú pri začleňovaní veľmi dôležitú úlohu," zdôraznil predseda KDH.

 

KDH zásadne odmieta populizmus a extrémizmus, ktorý aj na Slovensku rastie pri téme utečencov. Môže to ovplyvniť priebeh a výsledky nielen slovenských parlamentných volieb, ale aj ďalší vývoj európskej integrácie. "Je to ťažší test pre Európsku úniu než kríza okolo eura. Grécko potvrdzuje, že ak štát opakovane zlyháva ekonomicky a finančne, tak zlyháva aj bezpečnostne a právne. Sloboda a zjednotená Európa si vyžadujú zrelosť a zodpovednosť všetkých zúčastnených. Inak sa neudrží ani sloboda, ani európska integrácia," konštatoval Figeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona