KDH chce jasnejšie pravidlá pre ustanovujúce zastupiteľstvo

NETKY.SK • 24 Február 2015, 08:24 • 2 min
KDH chce jasnejšie pravidlá pre ustanovujúce zastupiteľstvo

BRATISLAVA - Poslanci KDH chcú jasnejšie pravidlá pre ustanovujúce zasadnutie zastupiteľstiev.

slovakia

left justify in out

Stanoviť jasnejšie pravidlá pri preberaní funkcií novozvolených poslancov, starostov a primátorov obecných a mestských zastupiteľstiev po komunálnych voľbách je cieľom návrhu novely zákona o obecnom zriadení, ktorý do parlamentu predložili poslanci KDH Pavol Zajac, Jozef Bobík a Ján Hudacký. Podľa návrhu by prvé zasadnutie obecného alebo mestského zastupiteľstva po vykonaných voľbách mohlo byť iba ustanovujúce, so zložením sľubu novozvolených poslancov, starostov alebo primátorov. Ak starosta alebo primátor nezvolá ustanovujúcu schôdzu, tá sa zo zákona zíde tridsiaty kalendárny deň po vykonaných voľbách.


Podľa poslancov KDH sa prijatím návrhu dá vyhnúť špekuláciám a praktikám, kedy odchádzajúci starosta alebo primátor po prehratých voľbách zvolával staré zastupiteľstvo a narýchlo schvaľoval zmluvy alebo rozpočet, ktorý novozvoleným predstaviteľom samosprávy komplikoval začiatok ich volebného obdobia. Problém nezvolania ustanovujúceho zasadnutia obecného alebo mestského zastupiteľstva v zákonne stanovenom termíne mali minulý rok vo viacerých obciach a mestách na Slovensku. „Keďže sa nám ozývajú starostovia a primátori, pripravili sme s kolegami Pavlom Zajacom a Jánom Hudackým novelizáciu zákona o obecnom zriadení, ktorú sme predložili do parlamentu. Aby nedochádzalo k svojvoľnému výkladu zákona upravili sme termín, dokedy sa zo zákona musí zísť ustanovujúce zasadnutie. Novelou taktiež chceme upraviť, že prvé rokovanie zastupiteľstva po voľbách môže byť iba ustanovujúce, s novozvolenými poslancami,“ povedal dnes pre agentúru SITA poslanec NR SR Jozef Bobík, ktorý sám niekoľko rokov zastával funkciu primátora Michaloviec. Podľa viacerých odborníkov na samosprávu je dôležité, aby sa nové volebné obdobie začínalo v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky a predstavitelia samosprávy plne rešpektovali a dodržiavali zákony.


Podľa platného znenia zákona o obecnom zriadení ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva zvolá starosta zvolený v predchádzajúcom volebnom období tak, aby sa uskutočnilo do 30 dní od vykonania volieb. Náhradný termín na uskutočnenie zasadnutia ustanovujúceho zastupiteľstva je tridsiaty pracovný deň od vykonania volieb.


rp;mt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies