KDH chce doručovať voličom pred krajskými voľbami zoznam kandidátov

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 11:30 • 2 min
KDH chce doručovať voličom pred krajskými voľbami zoznam kandidátov

BRATISLAVA - Voliči by mali mať lepší prehľad o kandidátoch na poslancov a predsedov samosprávnych krajov. Opozičné KDH totiž navrhuje, aby každý volič najneskôr 15 dní pred krajskými voľbami dostal domov zoznam kandidátov. V súčasnosti má obec len povinnosť zverejniť ich menoslov "spôsobom v mieste obvyklým".

slovakia

left justify in out

Pätica poslancov za KDH chce teda novelou zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov dosiahnuť rovnaký stav, ako je pri voľbách do NR SR a Európskeho parlamentu. Tam voliči dostávajú menný zoznam kandidátov priamo domov.

Opoziční poslanci pripomínajú, že voliči priamo rozhodujú o tvorbe zastupiteľského orgánu vyššieho územného celku, a tak sa zúčastňujú na riadení verejného života samosprávneho kraja. "Podstata priamosti spočíva v tom, že volič sa zúčastňuje vo voľbách osobne, bez sprostredkovateľa a vo vyhradenom priestore upravuje hlasovacie lístky. Pre uplatnenie tohto mechanizmu je žiaduce, aby sa volič oboznámil so zoznamom kandidátov v stanovenej lehote pred dňom volieb a rozhodol sa pre konkrétnu voľbu skôr, ako vo vyhradenom priestore v deň volieb," tvrdia. Súčasnú možnosť oboznámiť sa so zoznamom kandidátov uverejneným spôsobom v mieste obvyklým považujú za nepostačujúcu a často z rôznych dôvodov aj nemožnú.

"Uplatnenie práva voliča zoznámiť sa v primeranom čase so zoznamom kandidátov spôsobom, ktorý mu zabezpečí včas sa rozhodovať o svojej voľbe je nadradené nad argumentáciu ekonomických dôvodov pre zvýšené finančné výdavky verejnej správy po prijatí navrhovanej zmeny zákona," dodáva KDH.

Právnou normou sa začne parlament zaoberať na májovej schôdzi. KDH pritom navrhuje, aby novela bola účinná od augusta, teda jesenné krajské voľby by sa konali už podľa zmenených pravidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies