KDH chce chrániť subdodávateľov pred neplatením za práce

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 15:00 • 2 min
KDH chce chrániť subdodávateľov pred neplatením za práce

BRATISLAVA - Hlavným cieľom návrhu zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý v Národnej rade SR predložili poslanci za KDH Ján Hudacký a Ján Figeľ, je ochrana subdodávateľov, malých podnikateľov a živnostníkov pred staronovým problémom, a to neplatením za vykonané práce alebo dodaný materiál.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku podľa Hudackého, ktorý je autorom navrhovaného zákona, opäť prichádza "móda" neplatenia faktúr.

"Veľké firmy, ktoré často získavajú zákazky od štátu alebo z eurofondov, zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu, vydierajú svojich subdodávateľov, alebo im rovno neplatia za vykonané práce alebo materiál. Takto si vytvárajú nadštandardný zisk, na ktorý boli ešte donedávna zvyknutí pri predražených verejných zákazkách," uviedol pre agentúru SITA Hudacký. 

 

O návrhu zákona o ochrane subdodávateľov, ktorý má navrhovanú účinnosť 1. júla tohto roka, bude Národná rada SR hlasovať v prvom čítaní na terajšej schôdzi. KDH predložilo návrh spomínaného zákona tretíkrát, predtým neuspelo s návrhmi v auguste 2012 a máji 2013, keď ich poslanci za Smer nepodporili. 

 

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer) nedávno označil návrh zákona o ochrane subdodávateľov za pokrytecký. Kritizoval podľa neho nereálne cenové ponuky v diaľničných tendroch v období, keď bol Figeľ ministrom dopravy. "Figeľ pri zle nastavených cenách diaľnic spôsobil druhotnú platobnú neschopnosť, čím ohrozil ekonomiku a následne teraz predkladá paškvil návrhu zákona, ktorý je v praxi nepoužiteľný. Predkladaný zákon z dielne poslancov KDH prinesie zbytočne veľa papierovania bez účinku," tvrdí Vážny. Podľa neho nie je jasné, čo sa stane, ak dodávateľ odíde zo stavby a komu vlastne pomôže, keď budú zablokované platby, ak hlavný dodávateľ nemá z čoho zaplatiť. 

 

"Nečudujem sa, že Ľubomír Vážny nesúhlasí s predloženým návrhom zákona. Ide totiž často o veľké spoločnosti, obyčajne sponzorov Smeru, ktoré si arogantným spôsobom neplnia svoje záväzky voči subdodávateľom," zareagoval Hudacký. "Môj návrh totiž diskvalifikuje takéto firmy z možnosti zúčastniť sa do budúcnosti na verejnom obstarávaní," dodal. 

 

O potrebe prijatia zmien v zákonoch na ochranu subdodávateľov, malých firiem a živnostníkov, sa podľa Hudackého tento týždeň vyjadrili Odborový zväz KOVO a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. V tripartite chcú viac diskutovať o úpravách, ktoré by na Slovensku pomohli firmám, ktoré majú problém s uhrádzaním faktúr zo strany objednávateľov a odberateľov tovarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies