KDH chce, aby vo voľbách do VÚC dostávali občania zoznam domov

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 09:10 • 2 min
KDH chce, aby  vo voľbách do VÚC dostávali občania zoznam domov

BRATISLAVA - KDH chce, aby voliči poznali zoznam kandidátov na poslancov zastupiteľstiev vo vyšších územných celkoch a županov skôr, ako za plentou v deň volieb.

slovakia

left justify in out

Návrh novely zákona, ktorý podávajú kresťanskí demokrati na májovú schôdzu parlamentu, zakotvuje obciam povinnosť najneskôr 15 dní pred dňom volieb do samosprávnych krajov doručiť zoznam kandidátov voličom samosprávneho kraja, pretože platný volebný zákon do VÚC ukladá iba povinnosť uverejniť zoznam kandidátov spôsobom v mieste obvyklým najneskôr 15 dní pred dňom konania volieb. Prijatie tohto návrhu zabezpečí oboznámenie sa v primeranom čase so zoznamom kandidátov podobne, ako je to pri voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky a Európskeho parlamentu.

Voliči podľa predkladateľky návrhu poslankyne NR SR za KDH Moniky Gibalovej priamo rozhodujú o tvorbe voleného orgánu vyššieho územného celku, a tak sa zúčastňujú na riadení verejného života samosprávneho kraja. Zdôraznila, že podstata priamosti spočíva v tom, že volič sa zúčastňuje na voľbách osobne, bez sprostredkovateľa a vo vyhradenom priestore upravuje hlasovacie lístky. „Pre uplatnenie tohto mechanizmu je žiaduce, aby sa volič oboznámil so zoznamom kandidátov v stanovenej lehote pred dňom volieb a rozhodol sa pre konkrétnu voľbu skôr, ako vo vyhradenom priestore v deň volieb. Možnosť oboznámiť sa so zoznamom kandidátov uverejneným spôsobom v mieste obvyklým v zákonom určenej lehote je nepostačujúce a často z rôznych dôvodov aj nemožné,“ povedala dnes pre agentúru SITA Gibalová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies