KDH chce, aby samosprávy mali právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 16:38 • 2 min
KDH chce, aby samosprávy mali právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území

BRATISLAVA - Opozičná strana KDH chce, aby mali samosprávy právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území. Preto sa rozhodla napadnúť schválený zákon o významných investíciách na Ústavnom súde SR. Zákon parlament schválil v minulom roku a účinnosť nadobudol 1. augusta 2013.

slovakia

left justify in out

"Podarilo sa nám získať dostatok podpisov poslancov Národnej rade SR pod toto podanie. Je dôležité vrátiť samosprávam právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda KDH Ján Figeľ s tým, že podanie na Ústavný súd SR podporili poslanci z viacerých opozičných strán.
     

Podľa KDH je v zákone viacero sporných ustanovení počnúc inštitútom verejného záujmu, nedostatočnej ochrany vlastníckych práv alebo vylúčenie samosprávy z rozhodovacích procesov. "Tento zákon je pre nás neprijateľný a je v rozpore s ústavou," podotkol Figeľ. Zároveň uviedol, že vláda už zákon raz využila, keď obišla obyvateľov a samosprávu Jaroviec pri schválení pomoci pre projekt Metropolis v bratislavskej mestskej časti Jarovce v januári tohto roka.
     

Predkladatelia podania takisto žiadajú pozastavenie účinnosti zákona do končeného rozhodnutia súdu, aby nedošlo k nevratnému poškodeniu vlastníckych práv občanov pri aplikácii tohto zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona