KDH chce, aby deti mohli z daní pomáhať rodičom na dôchodku

NETKY.SK • 12 August 2013, 10:41 • 2 min
KDH chce, aby deti mohli z daní pomáhať rodičom na dôchodku

BRATISLAVA - Deti by mohli časť zaplatených daní venovať svojim rodičom na dôchodku. Navrhujú to poslanci za KDH Július Brocka, Alojz Přidal a Marián Kvasnička v novele zákona o dani z príjmov.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati navrhujú rozšíriť jestvujúcu možnosť daňovej asignácie, t.j. poukázanie časti zaplatenej dane daňovníkom inej osobe, v tomto prípade svojmu rodičovi, ktorý je poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku. Výška takto poukázanej dane sa určuje pre daňovníka sumou maximálne 50 eur za zdaňovacie obdobie. Rodič – poberateľ dôchodku, môže byť príjemcom poukázanej dane aj od viacerých detí – daňovníkov. Pri dvoch deťoch tak môže dôchodca dostať maximálne sto eur, pri troch 150 eur.

"Návrh je výrazom medzigeneračnej solidarity zamestnaných detí so svojimi rodičmi. Čiastočne odstraňuje znevýhodnenie najmä rodičov viacdetných rodín, ktorých životná úroveň bola spravidla nižšia aj v čase starostlivosti o nezaopatrené deti a je nižšia aj v čase poberania dôchodkových dávok. Pri existencii priebežného dôchodkového piliera sa tak ich zamestnané deti viac solidarizujú s inými ako vlastnými rodičmi," argumentujú poslanci za KDH. Právnou normou reagujú na nepriaznivú sociálnu situáciu časti dôchodcov a tiež na snahy vlády SR zvýšiť mieru medzigeneračnej solidarity v spoločnosti prostredníctvom opatrení vykonaných cez daňovú legislatívu. "Návrh je sociálne spravodlivejší i k daňovníkom, pretože nemôže nastať situácia, že chudobnejší podporujú bohatších, viď vianočný príspevok, na ktorý sa skladajú cez dane aj rodičia z rodín, kde je príjem na osobu nižší, ako príjem dôchodcov – poberateľov vianočného príspevku," pripomína KDH. 

Dopad novely na štátny rozpočet podľa kresťanských demokratov zatiaľ nie je možné špecifikovať, pretože využitie tohto inštitútu je pre daňovníkov dobrovoľné. V prípade, že by túto možnosť využilo cca 300 000 daňovníkov, príjmy rozpočtu by sa ročne znížili o približne 15 miliónov eur. Náklady na zvýšenie výdavkov daňovej správy odhadli poslanci za KDH na 0,7 milióna eur. 

Návrhom sa parlament bude zaoberať na septembrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona