KDH by dnes malo schváliť svoj nový program

NETKY.SK • 26 November 2016, 09:49 • 2 min
KDH by dnes malo schváliť svoj nový program

BRATISLAVA - Mimoparlamentné KDH by dnes malo schváliť svoj nový programový dokument nazvaný Nový November.

slovakia

left justify in out

Na prvom mieste by mala byť rodina. Delegáti snemu sa zídu v Poprade, meniť by mali aj stanovy hnutia. Návrh programu hnutia hovorí o podpore rodiny, starostlivosti o rodičov, banke pre chudobných, pomoci vylúčeným spoločenstvám, boji s úžerníkmi, gazdovskom zákone či o ombudsmanovi pre dodávateľov tovarov pre supermarkety, ktorý by zastupoval záujmy dodávateľov a živnostníkov.

 

Pri rodine program napríklad spomína štartovacie byty, firemné škôlky, podporu domácich opatrovateľov, ale tiež 100-eurový mesačný príspevok na každé dieťa do piatich rokov pre pracujúceho rodiča vo forme daňového bonusu.

 

Rodičia sú aj v centre možných zmien dôchodkového systému, o ktorý by sa malo KDH v budúcnosti usilovať. Hnutie by chcelo, aby zamestnané deti mohli svojim rodičom darovať dve percentá z daní príjmov fyzických osôb. Matky by mali ísť do dôchodku skôr a hnutie by chcelo tiež dosiahnuť, aby výška dôchodku občana, ktorý odpracoval viac ako 30 rokov, dosahovala minimálne sumu 1,3-násobku minimálneho dôchodku.

 

KDH v návrhu programu plánuje aj boj s úžerníkmi. Mieni sa zasadzovať za vznik banky pre chudobných a za zákaz úžerníckych nebankových spoločností. V oblasti poľnohospodárstva by hnutie rado vytvorilo úrad ombudsmana pre dodávateľov tovarov pre supermarkety, ktorý by zastupoval záujmy dodávateľov a živnostníkov. V krajských mestách by sa zas mohol podľa KDH každoročne konať gazdovský trh pre lokálnych producentov za daňovo zvýhodnených podmienok.

 

Program Nový November hovorí aj o boji s korupciou. Na tento účel by podľa predstáv KDH mal vzniknúť špeciálny daňový úrad pre firmy, ktoré realizujú veľké štátne zákazky. KDH hlása aj ochranu subdodávateľov, podporu startupov, nižšiu administratívu pre živnostníkov a podnikateľov, ako aj živnostenské licencie pre neplatcov dane z pridanej hodnoty.

 

V oblasti bezpečnosti a spravodlivosti by KDH podľa programu chcelo napríklad sociálnu a stavebnú políciu. Tie by vyšetrovali zneužívanie sociálnych dávok a porušovanie stavebného zákona. Vylúčeným spoločenstvám by KDH chcelo pomôcť podporou misionárov, ako aj zabezpečením vodovodnej a kanalizačnej rúry k osade. V zdravotníctve chce pacienta na prvom mieste a dosiahnuť, aby dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí nemuseli platiť mesačne za lieky doplatky vyššie ako jedno euro.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona