KDH bude vyberať nového predsedu za zatvorenými dverami

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 10:36 • 2 min
KDH bude vyberať nového predsedu za zatvorenými dverami

BRATISLAVA – Kresťanskí demokrati budú v sobotu vyberať nového predsedu KDH na sneme v Ružomberku za zatvorenými dverami.

slovakia

left justify in out

Ešte pred voľbou nového predsedu s prejavmi vystúpia zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac a štyria čestní hostia. Po prejavoch sa snem pre médiá uzavrie. Medzi čestnými hosťami je aj Ján Figeľ, pod ktorého vedením KDH vypadlo z parlamentu. Z tohto dôvodu niekoľko dní po voľbách odstúpil z funkcie predsedu. Okrem neho ako čestní hostia sú pozvaní aj jeho dvaja predchodcovia Ján Čarnogurský a Pavol Hrušovský. Jediným hosťom zo zahraničia bude predseda českej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho príbeh môže byť pre slovenských kresťanských demokratov príkladom. KDÚ-ČSL vypadla z českého parlamentu v roku 2010. Bělobrádek vtedy pôsobil ako neznámy tajomník poslaneckého klubu. Po zvolení za predsedu sa mu podarilo stranu opäť dostať do najvyššej českej politiky.


O predsedovi KDH bude rozhodovať v sobotu 392 delegátov. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom ohlásilo po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, že sa vzdáva funkcií. Kandidáta na predsedu môžu navrhnúť aj delegáti priamo na sneme. Kandidatúru na predsedu zatiaľ potvrdili okresná predsedníčka KDH v Prievidzi Eleonóra Porubcová, exposlanec NR SR Alojz Hlina, člen rady KDH Miroslav Kráľ a člen predsedníctva KDH Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Niektorí delegáti chcú priamo na sneme navrhnúť ako kandidáta Mariana Faktora. Každý z kandidátov bude môcť osloviť delegátov s 15-minútovým prejavom. Následne zaznejú podporné stanoviská pre jednotlivých kandidátov. Zajac očakáva, že voľba predsedu môže trvať niekoľko hodín. Zajac verí, že na sneme delegáti zvolia také nové vedenie a predsedu KDH, ktorí vrátia KDH do najvyššej politiky na Slovensku.


Ešte pred voľbou predsedu má snem odsúhlasiť zmenu stanov. Podľa Zajaca najpodstatnejšími zmenami sú zníženie počtu podpredsedov zo šiestich na troch. Zmeniť sa má aj funkčné obdobie. Doteraz boli funkcionári hnutia volení na štyri roky. Po novom majú byť vo funkciách dva roky.


Okrem voľby predsedu budú delegáti voliť aj podpredsedov hnutia, členov rady a ich náhradníkov, členov kontrolnej komisie a rozhodcovského súdu. Zajac bol podpredsedom hnutia do marcových volieb. Či bude kandidovať aj v sobotu, ešte nevie. „Som navrhnutý na podpredsedu, rozhodnem sa na sneme. Podpredsedov by mal navrhnúť nový predseda hnutia. Rozhodnem sa podľa toho, kto bude zvolený,“ povedal Zajac pre agentúru SITA.


V KDH po parlamentných voľbách podľa analytika Jána Baránka naplno prepukli regionálne súboje. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, nie je to už to KDH, ktoré sme poznali. „V KDH dnes bojuje východ proti západu, sever proti juhu. Je tam žilinská loby, nitrianska, trnavská, východniarska, najnovšie už aj oravská,“ konštatoval Baránek. Podľa neho aj voľba nového predsedu sa stala súbojom o to, ktorý región bude mať na čele strany predsedu. Konzervatívna kresťanská strana musí podľa Baránka vygenerovať predsedu, ktorý je konzervatívny kresťan. Nový predseda musí poznať stranu a štruktúry. „Predseda by mal byť ten, kto v strane zvádzal aj súboje. Nová tvár nemusí byť zákonite mladý človek. Môže to byť člen, ktorý dlhodobo pôsobil vo svojom regióne,“ povedal Baránek. Nový predseda by mal mať podľa neho v sebe históriu KDH. „Nikdy predsedom KDH nebol člen inej strany. KDH musí byť predsa kompatibilné so svojou minulosťou. Musí byť kompatibilné s bojom proti Vladimírovi Mečiarovi, s ktorým bojovalo a zvíťazilo o charakter štátu. Nový predseda musí byť kompatibilný s minulosťou KDH. V opačnom prípade hrozí, že sa KDH rozpadne a niektoré regionálne štruktúry z KDH odídu,“ dodal Baránek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona