KDH: Agenda spolužitia s Rómami je veľkou výzvou

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:49 • 2 min
KDH: Agenda spolužitia s Rómami je veľkou výzvou

BRATISLAVA – Agenda spolužitia medzi väčšinovým obyvateľstvom s Rómami je podľa predsedu KDH Jána Figeľa veľkou výzvou, aby tu nerástli extrémy a predsudky.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, cestou je spolužitie na báze zodpovednosti. Figeľ upozornil, že KDH má v základnom programe pasáž o rómskej národnostnej menšine. Jeho poradcom je bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák. Vláda podľa lídra kresťanských demokratov veľa nasľubovala, ale ďalej rastie napätie a segregácia. „Vláda za tri roky neponúkla žiadnu víziu alebo komplexný program pre riešenie rómskej problematiky,“ vyhlásil.

 

Podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová predstavila program kresťanských demokratov „Spolužitie s Rómami“. „Na Slovensku žije približne 400 000 Rómov, ktorí tvoria osem percent našej populácie. Je na nás, či sa budeme usilovať a vytvárať podmienky pre dôstojný život každého človeka bez ohľadu na národnostnú príslušnosť, alebo budeme prehlbovať napätie, segregáciu a vytvárať bariéry,“ zdôraznila. Súčasná vláda svojím počínaním podľa nej žiaľ napätie a segregáciu prehlbuje. „Za tri roky nepredstavila žiadnu víziu, ani komplexný program, ktorý sľubovala. V zákone o hmotnej núdzi zaviedla prácu ako trest, očakávame vyjadrenie ústavného súdu k tejto veci,“ uviedla. Kritizovala tiež, že napätie v osadách rieši vláda represiou a silou, a tým problémy len prehlbuje. „Po zásahoch v Moldave nad Bodvou a v obci Vrbnica svieti červená. Vládnuca strana situáciu nezvláda. Vyzývame ministra vnútra, aby nemlčal, ale konal,“ dodala. 

 

Na Slovensku žije podľa Szitovej 60 percent Rómov, ktorí sú začlenení v spoločnosti. Pracujú, starajú sa o svoje rodiny, tvoria hodnoty a sú veľkým prínosom pre rozvoj našej krajiny. „Štyridsať percent Rómov žije na Slovensku segregovane. A títo ľudia sú v momentálnom nastavení spoločnosti často právom označovaní ako problémová skupina. Napätie, kriminalita, zlé životné podmienky sú spájané práve s touto skupinou. Napriek finančnej podpore počet segregovaných narastá a vládne programy sú nedostatočné, nesystémové a nemajú dlhodobú udržateľnosť,“ upozornila podpredsedníčka KDH. Pozitívne vníma vybudovanie predškolských zariadení a udržiavanie existujúcich pozícii sociálnych pracovníkov, asistentov osvety zdravia, asistentov učiteľa. 

KDH chce svoj program orientovať na Spolužitie ako úspešný možný príbeh. KDH bude navrhovať posilnenie kompetencií samosprávam, prehĺbenie spolupráce s mimovládnymi organizáciami a cirkvami. Chce vytvoriť podmienky na vzdelanie podľa schopností a záujmu, aby sa mohli mladí ľudia rozvíjať a plnohodnotne uplatniť v živote. Dochádzka do školy nemá byť podľa kresťanských demokratov finančne motivovaná, motiváciou má byť úspech v štúdiu a nadobudnutie vzdelania s možnosťou zamestnania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies