KDH a Most zahlasujú za odvolanie Fica, hoci návrh na schôdzu nepodpísali

NETKY.SK • 8 November 2014, 11:28 • 2 min
KDH a Most zahlasujú za odvolanie Fica, hoci návrh na schôdzu nepodpísali

BRATISLAVA - Strany KDH a Most-Híd podporia návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), hoci pod zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR sa nepodpísali.

slovakia

left justify in out

Na rokovaní, ktoré určil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) nadnes večer, sa budú aktívne zúčastňovať. Konanie šéfa NR SR odsudzujú. Vyplýva to z vyjadrení predsedu KDH Jána Figeľa a predsedu poslaneckého klubu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa.
      

"Toto nemá obdobu v novodobej histórii parlamentarizmu," reagoval na zvolanie mimoriadneho rokovania na sobotný večer Figeľ, ktorý je na konferencii v Berlíne k výročiu pádu Berlínskeho múru. Paškovo rozhodnutie považuje podpredseda parlamentu za demonštráciu sily a deficit politickej kultúry zo strany Smeru-SD. Figeľ zároveň avizoval, že poslanci KDH sa budú aktívne zúčastňovať na rokovaní. "A na hlasovaní podporia návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi," uviedol. Sobotné rokovanie neschvaľuje ani Solymos. Most-Híd sa však na ňom ako opozičná strana zúčastní a bude hlasovať za odvolanie premiéra Fica.
      

Aj jeden z iniciátorov mimoriadneho rokovania Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS považuje zvolanie schôdze na sobotu večer za výsmech parlamentarizmu. "Smer si z Národnej rady robí bábkové divadlo," kritizoval správanie vedenia parlamentu. Fico bude čeliť pokusu o odvolanie v tomto volebnom období už po tretí raz. Po prípadoch SPP a predaja emisií ho chce teraz opozícia zbaviť funkcie za údajné vytváranie korupčného systému. Tvrdí, že Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.
      

Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali v piatok (7.11.) 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Snahu niektorých opozičných strán o odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označila jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová za politické divadlo pred komunálnymi voľbami. Ako dodala, ide o zjavne neodôvodnený návrh, ktorý nemá ani podporu celej opozície. "Navyše je nezmyselne namierený voči premiérovi, ktorý v tomto prípade rázne konal," dodala.
      

Vláda podľa slov hovorkyne prijala zákony o ochrane oznamovateľov korupcie, o financovaní politických strán, obmedzila možnosti hotovostných platieb nad 5000 eur a zaviedla transparentné elektronické trhovisko pri verejnom obstarávaní. "Čiže urobila v boji proti korupcii viac než akákoľvek iná vláda. Všetky tieto kroky ocenila skupina GRECO pri Rade Európy, ktorá vyradila Slovensko zo svojho monitoringu," podčiarkla hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies