KDH a Most-Híd chcú mimoriadny výbor s guvernérom NBS

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 12:37 • 2 min
KDH a Most-Híd chcú mimoriadny výbor s guvernérom NBS

BRATISLAVA - Opozičné strany Most-Híd a KDH požiadajú o zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného finančného výboru.

slovakia

left justify in out

Chcú sa na ňom pýtať guvernéra Národnej banky Slovenska, čo bude pre našu krajinu znamenať spustenie kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky a taktiež, aký vplyv na Slovensko bude mať situácia v Grécku. O podobné rokovanie sa na riadnom finančnom výbore už poslanci pokúšali, guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch sa však na ňom podľa podpredsedu Mosta-Híd Ivana Švejnu zúčastniť odmietol.


"Sa nám zdá strašne zvláštny prístup guvernéra NBS, ktorý je nominantom vlády, v tejto otázke, lebo jednoducho sú to závažné otázky," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii Švejna. Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka totiž program kvantitatívneho uvoľňovania ECB, ktorý bol oficiálne spustený v pondelok, môže znamenať vytváranie bublín, pri ktorých prasknutí hrozí ďalšia vlna krízy.
"Kvantitatívne uvoľňovanie významne zvyšuje riziko novej vlny krízy po fáze krátkeho umelého rastu. Slovensko, ako malé, sa nebude schopné tomu ubrániť," tvrdí Moravčík. Ako dodal, jedna z bublín sa vďaka tomu môže vytvárať na realitnom trhu, kvôli rastúcim cenám nehnuteľností vplyvom lacných hypoték. Podobne môže vzniknúť bublina aj v oblasti podnikania, kde "tlačenie peňazí" bude znamenať extrémne lacné úvery, ktoré môžu smerovať aj do riskantných projektov. Zároveň tvrdí, že politika nízkych úrokov cez kvantitatívne uvoľňovanie podporuje nezodpovedné správanie vlád, ktoré majú možnosť požičiavať si lacno, dlhy rastú a nemusia robiť reformy.


Podobne budú chcieť poslanci od guvernéra centrálnej banky odpovede aj na otázky vplyvu vývoja situácie v Grécku na Slovensko. Nová vláda totiž podľa Švejnu odmieta plniť dohody, ktoré boli dohodnuté s predchádzajúcim kabinetom a vyhráža sa novými voľbami či referendom. Rokovanie mimoriadneho finančného výboru by sa malo uskutočniť do 7 dní od jeho zvolania. Podľa Švejnu zostáva otázne, či guvernér NBS na takéto rokovanie pozvanie príjme. V každom prípade chcú tieto témy otvárať či na rokovaní výboru alebo aj v pléne parlamentu.


Kvantitatívne uvoľňovanie predstavuje nesterilizované nákupy súkromných a verejných cenných papierov zo strany ECB, pričom základom budú nákupy štátnych bondov. ECB by mala v rámci programu nakupovať štátne dlhopisy so splatnosťou 2 až 30 rokov, ktoré budú denominované v eurách a budú sa nachádzať v investičnom pásme. Celkový objem nákupov by mal predstavovať 60 mld. eur mesačne a štartuje 9. marca. Trvať by mal do septembra 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies