KDH a Hlina chcú úrokovú amnestiu v štátnych firmách

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 13:42 • 2 min
KDH a Hlina chcú úrokovú amnestiu v štátnych firmách

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Pavol Zajac a Alojz Hlina plánujú predložiť návrh zákona o jednorazovom mimoriadnom znížení nespravodlivého zadlženia obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

"Ak sa vláda rozhodla oddlžiť Juraja Širokého, tak aj to môže byť takým čiastočným spúšťačom na to, aby sme sa vrátili k téme, ktorá je tu dlho," povedal na štvrtkovom brífingu poslanec Alojz Hlina (člen klubu KDH). Pôjde podľa neho o tzv. úrokovo-exekútorsko-úžernícku amnestiu týkajúcu sa najmä štátnych inštitúcií.

 

Zákon bude riešiť ako pomôcť ľuďom v situáciách, do ktorých sa dostávajú podľa Hlinu pre nedokonalosť zákonov. "A keď už štát oddlžil veľkú stavebnú firmu, tak babka z Michaloviec alebo dôchodcovia si tiež zaslúžia pomôcť," myslí si Hlina. Ako pokračoval poslanec Pavol Zajac (KDH), im ako navrhovateľom nejde o to, aby jednotliví dlžníci nezaplatili istinu, ale aby im boli odpustené úroky, penále a rôzne pokuty. Tie sú podľa neho veľakrát také vysoké, že jednotliví dlžníci už nevládzu splácať ani istinu. "Filozofia návrhu je taká, že ak do určitej lehoty dlžníci zaplatia istinu, tak im budú tieto pokuty odpustené," skonštatoval Zajac.

 

Ako ďalej na brífingu povedal Zajac, nie je to v štátnych inštitúciách niečo úplne nové. V minulosti Sociálna poisťovňa alebo daňové úrady takéto amnestie umožnili. "Chceme to rozšíriť na všetky štátne inštitúcie, ale napríklad aj na nebankové subjekty, čo ale bude legislatívnejšie o niečo náročnejšie. Ale minimálne v tých štátnych inštitúciách by to nemal byť veľký problém," domnieva sa Zajac. V konečnom dôsledku by na tom štát mohol podľa Zajaca zarobiť, keď by sa dlžníci rozhodli splatiť aspoň istinu pri odpustení pokút. "Štát by takto získal do štátnej pokladne určité prostriedky, ktoré sú inak ťažko vymáhateľné," dodal Zajac.

 

Ako doplnil Hlina, vytvoria pracovnú skupinu, ktorá sa bude venovať tomuto návrhu zákona. Zloženie expertnej skupiny pozostáva z poslancov KDH a zo strany Občania SR. "Budeme radi, ak sa pridajú aj ďalší," vyzval Hlina. "Verím, že sa nám to podarí do 29. mája, kedy je termín na odovzdanie legislatívnych návrhov na júnovú schôdzu, predložiť," uzavrel Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies