Kde skončí bioodpad z celoplošného testovania? Prezidentka dnes podpísala novelu zákona

NETKY.SK • 4 Február 2021, 19:07 • 2 min
Kde skončí bioodpad z celoplošného testovania? Prezidentka dnes podpísala novelu zákona

BRATISLAVA - Zariadenia, ktoré sú na to technologicky vybavené, budú môcť spracovať biologický odpad z celoplošného testovania. Vyplýva to z novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch, ktorú dnes podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Vďaka schváleným zmenám tak bude možné, aby Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) na základe povolenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) alebo okresného úradu poverilo spracovaním nebezpečného odpadu zariadenia, ktoré sú technicky spôsobilé odpad spracovať.

 

img


Ide predovšetkým o väčšie prevádzky, spravidla zariadenia na spaľovanie alebo spoluspaľovanie odpadov, ktoré používajú najlepšie dostupné technológie a v ktorých je zaručené nakladanie s týmito nebezpečnými odpadmi v súlade s relevantnými právnymi predpismi a zároveň dosahovanie ustanovených limitov vo vzťahu k ochrane ovzdušia.

 

Takéto poverenie je možné vydať po zodpovednom a dostatočnom zvážení a posúdení relevantných skutočností, a to najmä vo vzťahu k množstvu odpadu vznikajúcemu na jednotlivých odberových miestach. Ich počet by mal narastať, a to vzhľadom na opatrenia celoplošného testovania obyvateľstva a existujúce kapacity na spracovanie tohto odpadu.

 

img


Týmto opatrením sa umožní odberovým miestam, vrátane mobilných odberových miest, odovzdať nebezpečný odpad z testovania priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov, prípadne oprávnenej osobe, ktorá zabezpečí prepravu do takého zariadenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona