Kažimír zníženie DPH neplánuje

NETKY.SK • 5 Október 2014, 14:29 • 2 min
Kažimír zníženie DPH neplánuje

BRATISLAVA - Minister financií SR Peter Kažimír neplánuje znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) pod súčasnú úroveň 20 percent.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v relácii televízie TA3 V politike. Podľa Kažimíra je tvrdenie, že by zníženie DPH viedlo k zníženiu cien zavádzajúce.

 

"Stalo by sa tak vo verejných službách ale nie v súkromnom sektore," povedal s tým, že zákazníci by to pri nákupoch tovaru nepocítili. Pravidlá Európskej únie nás podľa neho vedú k znižovaniu deficitu, preto je momentálne znižovanie daní komplikovanou záležitosťou. Minister zároveň zdôraznil potrebu boja proti daňovým únikom. Vzrast daňových príjmov o 300 miliónov eur v tomto roku je podľa neho výsledkom "krížovej výpravy" proti daňovým únikom zo strany štátu. Obmedziť podľa neho treba hlavne vykazovanie neopodstatnených daňových výdavkov zo strany podnikateľov. V budúcom roku očakáva minister nárast daňových prímov o 500 miliónov eur.

 

Kažimír v relácii obhajoval aj zámer zaviesť registračné pokladnice pre lekárov. "V zdravotníctve sa využíva obrovské množstvo poplatkov, ktoré sa vyberajú v hotovosti," povedal. Podľa neho lekári v prípade, že budú poplatky vyberať bezhotovostne pokladnice nepotrebujú. Ministerstvo podľa neho taktiež plánuje zaviesť server pre tých lekárov, ktorí vykonajú menej ako 600 finančných operácii za mesiac. Dostupný má byť bezplatne. 

 

Podľa Kažimíra ministerstvo financií očakáva v budúcom roku rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,6 percenta. Tiež podľa neho v tomto roku pribudlo 20 000 nových pracovných miest. To pomohlo k zvýšeniu spotreby, čo je pre ekonomiku dobré. Toto všetko podľa neho prispieva k znižovaniu deficitu. Z dlhodobého hľadiska však podľa Kažimíra bude dôležité sledovať vývoj ekonomík v okolitých štátoch, hlavne v Nemecku, na ktoré sme silne naviazaní. Dianie v regióne sa totiž odzrkadlí aj na situácii u nás. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona